Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Action disabled: revisions
namespace:zapatista_s

Zapatista's

Vlag van de EZLN

Zone onder controle van de Zapatista's

De Zapatista's of het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger (Spaans: Ejército Zapatista de Liberación Nacional, EZLN) is een deels gewapende revolutionaire beweging gebaseerd in Chiapas, Mexico, een van de armste delen van Mexico. Het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger kwam in 1994 in opstand tegen de regering en heeft sindsdien het gezag over een deel van de Lacandónjungle. Aanhangers van het EZLN worden zapatisten (Spaans: zapatistas) genoemd. De beweging is genoemd naar de Mexicaanse anarchistische opstandelingenleider Emiliano Zapata (1879-1919), welke een libertair leger aanvoerde tijdens de Mexicaanse Revolutie (1910-1920).

Het EZLN is een antikapitalistische beweging die streeft naar autonomie van de indiaanse bevolking en zich verzet tegen neoliberale globalisering. Ideologisch komt de beweging uit een Marxistische guerillabeweging voort maar heeft veel libertaire elementen van het anarchisme overgenomen en eveneens gebruiken aangenomen van de indigene bevolking van Chiapas. Daarmee heeft de beweging een geheel eigen politieke ideologie en praktijk gevormt.

Hoewel passend in de Latijns-Amerikaanse traditie van guerrillabewegingen, onderscheidt het EZLN zich hier tegelijkertijd van doordat, met uitzondering van de eerste opstand in 1994, de beweging veel gebruikmaakt van communicatie (onder andere via de massamedia, het internet en de geschriften van woordvoerder Subcomandante Marcos) en veel minder van geweld om haar doelstellingen te verwezenlijken.

namespace/zapatista_s.txt · Laatst gewijzigd: 29/05/20 07:43 door defiance