Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

Jean Grave

Jean Grave, ca. 1910

Jean Grave (16 october 1854, Le Breuil-sur-Couze – 8 december 1939, Vienne-en-Val) was een belangrijke activist voor de anarchistische beweging in Frankrijk. Hij was samen met Élisée Reclus betrokken bij de krant Révolté. In eerste instantie socialist werd hij na 1880 anarchist en een belangrijke verspreider van de ideeën van Peter Kropotkin.

In 1892 schreef Grave La Société mourante et l'anarchie (vert. De stervende maatschappij en de anarchie), welke een voorwoord kreeg van Octave Mirbeau. Grave kreeg hiervoor twee jaar gevangenisstraf kreeg. Mibreau had, net als Éliseé Reclus, Pal Adam en Bernard Lazare voor Grave getuigd, maar dit had geen resultaat. De rechtszaak maakte uiteindelijk het boek enkel populairder en al snel volgde een Duitse, Spaanse, Portugese, Italiaanse, Jiddische en ook Nederlandse vertaling.

In 1914 koos Grave tijdens de Eerste Wereldoorlog uiteindelijk de zijde van Kropotkin door het 'Manifest van de Zestien' te tekenen. Hiermee kwam hij lijnrecht tegenover de anti-oorlogsanarchisten als Errico Malatesta te staan die deelname aan de Eerste Wereldoorlog afwezen als een oorlog in het belang van de bourgeoisie en tegen die van het volk.

→ Lees verder...

06/06/17 19:20 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging. Daarnaast vind je hier een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Bekijk ook onze digitale bibliotheek op Internet Archive, waar veel scans van historische uitgaven te raadplegen zijn!

Recent toegevoegd:

Inleiding op anarchisme

Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site zelf zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Deze website is nog in aanbouw en daarmee op sommige vlakken onvolledig. Hier wordt hard aan gewerkt.

home.txt · Laatst gewijzigd: 12/11/19 15:42 door defiance