Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:miguel_amoros

Miguel Amorós

Miguel Amorós

Miguel Amorós, ook wel Miquel Amorós (1949) is een historicus, theoreticus en activist uit Spanje. Hij is verbonden aan het anarchisme, situationisme en de anti-industriïele stroming.

Beknopte biografie

Amorós was de zoon en het kleinkind van anarchisten en onder de dictatuur van Fancisco Franco werd hij in 1968 ook anarchist. Tijdens de jaren 70 was hij betrokken bij de oprichting van meerdere anarchistische groepen, waaronder bijv. Bandera Negra (Zwarte Vlag), Tierra Liebre (Vrije Bodem), Barricada (Barrikade) en Los Incontrolados (De Oncontrolleerbaren). Hij werd tijdens de dictatuur gevangengenomen en zag zich na enige tijd gedwongen om naar Frankrijk uit te wijken, zoals zovelen anderen naast hem.

Miguel Amorós zijn anarchisme voorstaat het zelfbestuur en een grote verandering in het alledaagse leven. Hij staat dicht bij het situationisme en heeft kritiek op het syndicalisme dat zich blijft beroepen op de arbeidersraden, een volgens hem achterhaalde organisatiemethode. Deze beroept zich voor een groot deel namelijk op een achterhaalde arbeidsmoraal. In de jaren 80 ontmoette hij Guy Debord meerdere malen en in de jaren 80 verspreidde zij het boekje Oproepen uit de gevangenis van Ségovië[1], waarvoor Debord een tekst had geschreven (Aan alle libertairen).

Tussen 1984 en 1992 was Miguel Amorós betrokken bij de redactie van het post-situationistische tijdschift Encyclopédie des nuisances. Hij zou veel artikelen schrijven voor de libertaire pers en organiseerde mee aan meerdere conferenties over actuele vraagstukken, zoals de vooruitgangsideologie en de schade die deze de samenleving en de wereld berokkend.

Zijn belangrijkste werken zijn La Revolución traicionada: La verdadera historia de Balius y Los Amigos de Durruti (vert. De verraden Revolutie: De ware geschiedenis van Balius en de Vrienden van Durruti) en Durruti en el laberinto (vert. Durruti in het labyrint). In 2009 publiceerde Amorós een biografie van de Spaanse anarchist José Pellicer, oprichter van de IJzeren Colonne tijdens de Spaanse Burgeroorlog en Revolutie.

Teksten

Voetnoten

namespace/miguel_amoros.txt · Laatst gewijzigd: 15/11/23 12:33 door defiance