Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:rudolf_rocker

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:rudolf_rocker [26/02/20 23:08]
defiance
namespace:rudolf_rocker [26/02/20 23:10] (huidige)
defiance
Regel 12: Regel 12:
 Rudolf Rocker wordt op 25 maart 1873 in Mainz geboren. Als hij 5 jaar is sterft zijn vader, enige jaren later zijn moeder. Als hij 14 jaar is komt hij op een katholieke school terecht, waar hij ontsnapt. Hij probeert zich als scheepsjongen in zijn levensonderhoud te voorzien. Rocker gaat op jonge leeftijd in de leer voor meerdere vakken als loodgieter en kleermaker. Uiteindelijk stopt hij hier echter mee en richt hij zich op boekbinden. Rudolf Rocker wordt op 25 maart 1873 in Mainz geboren. Als hij 5 jaar is sterft zijn vader, enige jaren later zijn moeder. Als hij 14 jaar is komt hij op een katholieke school terecht, waar hij ontsnapt. Hij probeert zich als scheepsjongen in zijn levensonderhoud te voorzien. Rocker gaat op jonge leeftijd in de leer voor meerdere vakken als loodgieter en kleermaker. Uiteindelijk stopt hij hier echter mee en richt hij zich op boekbinden.
  
-Zijn eerste politieke stappen zet hij in de vakvereniging voor boekbinders ca. 1890. Daar raakt hij met de werken van [[Johnn Most]][1] en [[Michael Bakoenin]][2] bekend, die zijn latere leven zullen vormen. Hij sluit zich aan bij de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), maar komt als aanhanger van de //"​Jungen"//​[3] (vert. Jongen) in conflict met de partij en wordt om deze reden wegens "​belediging van Rijksdagvertegenwoordiger ​Frans Joest" uit de partij gezet.+Zijn eerste politieke stappen zet hij in de vakvereniging voor boekbinders ca. 1890. Daar raakt hij met de werken van [[Johann ​Most]][1] en [[Michael Bakoenin]][2] bekend, die zijn latere leven zullen vormen. Hij sluit zich aan bij de //Sozialdemokratische Partei Deutschlands// (SPD), maar komt als aanhanger van de //"​Jungen"//​[3] (vert. Jongen) in conflict met de partij en wordt om deze reden wegens "​belediging van rijksdagvertegenwoordiger ​Frans Joest" uit de partij gezet.
  
 In 1891 reist hij naar Brussel naar het congres van de Internationale en begint met het verspreiden van illegale propaganda in Mainz (DE) en omgeving. Hier maakt hij kennis met Sepp[4] en Fritz[5] Oerter. In 1891 reist hij naar Brussel naar het congres van de Internationale en begint met het verspreiden van illegale propaganda in Mainz (DE) en omgeving. Hier maakt hij kennis met Sepp[4] en Fritz[5] Oerter.
  
-In november 1892 emigreert Rocker naar Parijs, waar zich op dat moment vele gevluchte anarchisten en sociaal-democraten uit Duitsland bevinden. Hier leert hij o.a. B. Bernard[6] en Paul Kampfmeyer[7] kennen, evenals [[Emile Pouget]] - uitgever van het satirische anarchistische tijdschrift "​[[Pere Peinard]]"​. Ook met [[Jean Grave]] ontmoette hij - redacteur van het blad //La révolté//​. In 1895 wordt hij Frankrijk uitgewezen en reist hij naar Londen. Daar neemt hij in 1896 deel aan het Londense congres van de Internatinale. In 1898 probeert hij de Verenigde Staten in te reizen, dit mislukt echter. Hij keert terug naar Londen en verspreid succesvol anarchistische propaganda in het Londense East End. In dat jaar wordt Rudolf Rocker ook de uitgever van het Jiddische //​Arbeiterfreund//​ (vert. Arbeidersvriend),​ en het met onderbrekingen verschijnende //​Germinal//​.+In november 1892 emigreert Rocker naar Parijs, waar zich op dat moment vele gevluchte anarchisten en sociaal-democraten uit Duitsland bevinden. Hier leert hij o.a. B. Bernard[6] en Paul Kampfmeyer[7] kennen, evenals [[Emile Pouget]] - uitgever van het satirische anarchistische tijdschrift "​[[Pere Peinard]]"​. Ook met [[Jean Grave]] ontmoette hij - redacteur van het blad //La révolté//​. In 1895 wordt hij Frankrijk uitgewezen en reist hij naar Londen. Daar neemt hij in 1896 deel aan het Londense congres van de Internationale. In 1898 probeert hij de Verenigde Staten in te reizen, dit mislukt echter. Hij keert terug naar Londen en verspreid succesvol anarchistische propaganda in het Londense East End. In dat jaar wordt Rudolf Rocker ook de uitgever van het Jiddische //​Arbeiterfreund//​ (vert. Arbeidersvriend),​ en het met onderbrekingen verschijnende //​Germinal//​.
  
 In 1907 is het de gedelegeerde van de "​Federatie van Joodse Anarchisten"​ bij het Amsterdamse congres, waar hij samen met [[Errico Malatesta]] en [[Alexander Schapiro]] tot secretaris van de "​[[Anarchistische Internationale]]"​ wordt verkozen. In 1907 is het de gedelegeerde van de "​Federatie van Joodse Anarchisten"​ bij het Amsterdamse congres, waar hij samen met [[Errico Malatesta]] en [[Alexander Schapiro]] tot secretaris van de "​[[Anarchistische Internationale]]"​ wordt verkozen.
Regel 22: Regel 22:
 Van 1914 tot 1918 word hij verschillende keren opgepakt en komt hij als "​vijandige buitenlander"​ meermaals in Britse gevangenissen terecht. Na de Eerste Wereldoorlog keer hij terug naar Duitsland, waar hij de "​[[Beginselverklaring van het syndicalisme]]"​ schrijft. Deze draagt hij voor op het congres van de //Freie Vereinigung Deutscher Gewerkschaften//​ (vert. Vrije Vereniging van Duitse Vakbonden, FVDG). Deze verklaring wordt met grote bijval aangenomen. In 1920 wordt Rudolf Rocker op bevel van Gustav Noske, op dat moment minister van defensie voor de SPD, op last van "​oproepen tot stakingen"​en "​gevaar voor de veiligheid van het rijk" opgepakt. Van 1914 tot 1918 word hij verschillende keren opgepakt en komt hij als "​vijandige buitenlander"​ meermaals in Britse gevangenissen terecht. Na de Eerste Wereldoorlog keer hij terug naar Duitsland, waar hij de "​[[Beginselverklaring van het syndicalisme]]"​ schrijft. Deze draagt hij voor op het congres van de //Freie Vereinigung Deutscher Gewerkschaften//​ (vert. Vrije Vereniging van Duitse Vakbonden, FVDG). Deze verklaring wordt met grote bijval aangenomen. In 1920 wordt Rudolf Rocker op bevel van Gustav Noske, op dat moment minister van defensie voor de SPD, op last van "​oproepen tot stakingen"​en "​gevaar voor de veiligheid van het rijk" opgepakt.
  
-In 1921 verschijnt bij uitgeverij Der Syndicalist Rockers brochure "Het Bankroet van het Russische staatscommunisme"​. In 1922 wordt de //​[[namespace:​international_workingmen_s_association|International Workingmen'​s Association]]//​ (IWMA) opgericht - Rudolf Rocker, Alexander Schapiro en [[Augustin Souchy]] worden in Berlijn tot de nieuw opgerichte //​[[namespace:​international workers association|Syndicalistische Internationale]]//​ verkozen. In 1924 verschijnt Rockers boek //John Most - het leven van en rebel//​. ​+In 1921 verschijnt bij uitgeverij Der Syndicalist Rockers brochure "Het Bankroet van het Russische staatscommunisme"​. In 1922 wordt de //​[[namespace:​international_workingmen_s_association|International Workingmen'​s Association]]//​ (IWMA) opgericht - Rudolf Rocker, Alexander Schapiro en [[Augustin Souchy]] worden in Berlijn tot de nieuw opgerichte //​[[namespace:​Internationale Arbeidersassociatie|Syndicalistische Internationale]]//​ verkozen. In 1924 verschijnt Rockers boek //Johann ​Most - het leven van en rebel//​. ​
  
 ===== Strijd tegen het fascisme ===== ===== Strijd tegen het fascisme =====
Regel 50: Regel 50:
 ===== Voetnoten ===== ===== Voetnoten =====
  
-  * [1] S. anarchistische texte, tekst 10 - Johan Most, "​Kommunistischer Anarchismus"​+  * [1] S. anarchistische texte, tekst 10 - Johann ​Most, "​Kommunistischer Anarchismus"​
   * [2] S. anarchistische texte, tekst 1 - Michael Bakoenin, "​Freiheit und Sozialismus"​   * [2] S. anarchistische texte, tekst 1 - Michael Bakoenin, "​Freiheit und Sozialismus"​
   * [3] De "​Jungen"​ was een oppositiegroep binnen de SPD die zich tegen de verburgerlijking van de "​arbeiderspartij"​ SPD verzette. Woordvoerders waren Karl Wildberger, Richard Baginski en Bruno Wille.   * [3] De "​Jungen"​ was een oppositiegroep binnen de SPD die zich tegen de verburgerlijking van de "​arbeiderspartij"​ SPD verzette. Woordvoerders waren Karl Wildberger, Richard Baginski en Bruno Wille.
namespace/rudolf_rocker.txt · Laatst gewijzigd: 26/02/20 23:10 door defiance