Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:diego_abad_de_santillan

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:diego_abad_de_santillan [04/11/19 12:11]
defiance
namespace:diego_abad_de_santillan [28/02/20 13:32] (huidige)
defiance
Regel 6: Regel 6:
 </​WRAP>​ </​WRAP>​
  
-**Diego Abad de Santillán** (20 mei 1897 – 18 october 1983), geboren als Sinesio Vaudilio García Fernández, was een [[anarchosyndicalisme|anarchosyndicalist]],​ econoom en auteur. Hij was een prominent figuur in de Spaanse en Argentijnse anarchistische beweging. In Spanje was hij actief binnen de [[FAI]] en hield zich voornamelijk bezig met de organisatie van de economie. Vlak voor de [[Spaanse Burgeroorlog en Revolutie]] verscheen in 1936 zijn werk //[[De economische organisatie van de revolutie]]//​.+**Diego Abad de Santillán** (20 mei 1897 – 18 october 1983), geboren als Sinesio Vaudilio García Fernández, was een [[anarcho-syndicalisme|anarchosyndicalist]],​ econoom en auteur. Hij was een prominent figuur in de Spaanse en Argentijnse anarchistische beweging. In Spanje was hij actief binnen de [[FAI]] en hield zich voornamelijk bezig met de organisatie van de economie. Vlak voor de [[Spaanse Burgeroorlog en Revolutie]] verscheen in 1936 zijn werk //[[De economische organisatie van de revolutie]]//​.
  
 ===== Biografie ===== ===== Biografie =====
  
 ==== Vroege jaren ==== ==== Vroege jaren ====
 +
 Diego Abad de Santillán werd in 1897 in Reyero geboren, een bergdorpje in de provincie León in het Noordwesten van Spanje. De Santillán emigreerde op 8 jarige leeftijd met zijn ouders naar Argentinië. Toen hij 10 jaar oud was, ging hij s' avonds naar school en werkte overdag bij verschillende baantjes, vooral bij de spoorwegen. Hij keerde in 1912 terug naar Spanje om daar een vooropleiding te doen voor de universiteit. In 1915 trad hij toe tot de universiteit van Madrid, om daar filosofie en literatuur te studeren. ​ Diego Abad de Santillán werd in 1897 in Reyero geboren, een bergdorpje in de provincie León in het Noordwesten van Spanje. De Santillán emigreerde op 8 jarige leeftijd met zijn ouders naar Argentinië. Toen hij 10 jaar oud was, ging hij s' avonds naar school en werkte overdag bij verschillende baantjes, vooral bij de spoorwegen. Hij keerde in 1912 terug naar Spanje om daar een vooropleiding te doen voor de universiteit. In 1915 trad hij toe tot de universiteit van Madrid, om daar filosofie en literatuur te studeren. ​
  
Regel 16: Regel 17:
  
 ==== Activisme in Duitsland, Mexico en Argentinië ==== ==== Activisme in Duitsland, Mexico en Argentinië ====
-In 1922 representeerde de Santillán FORA bij de oprichting van de anarchosyndicalistische //​[[International Workingmen'​s Association|Internationale Arbeidersassociatie (IAA)]]// in Berlijn. Terwijl hij daar was, begon hij aan een studie Medicijnen. Daar leerde hij Elise Kater kennen, waarmee hij later zou trouwen. Elise Kater was de dochter van Fritz Kater, welke één van de medeoprichters van de Duitse FAUD (Freie Arbeiter Union Deutschlands). 
  
-In 1925 verscheen zijn eerste van vele historische werken genaamd //Ricardo Flores Magón: el apóstol de la revolución social Mexicana// (Ricardo Flores Magón: De apostel van de Mexicaanse sociale revolutie) en tevens //El anarquismo en el movimiento obrero// (Het anarchisme in de arbeidersbeweging).+In 1922 representeerde de Santillán //​[[Federación Obrera Regional Argentina]]//​ (Argentijnse Regionale Arbeidersfederatie,​ FORA) bij de oprichting van de anarchosyndicalistische //​[[Internationale Arbeidersassociatie]]//​ (IAA) in Berlijn. Terwijl hij daar was, begon hij aan een studie Medicijnen. Daar leerde hij Elise Kater kennen, waarmee hij later zou trouwen. Elise Kater was de dochter van Fritz Kater, welke één van de medeoprichters van de Duitse FAUD (//Freie Arbeiter Union Deutschlands//​). 
 + 
 +In 1925 verscheen zijn eerste van vele historische werken genaamd //[[Ricardo Flores Magón]]: el apóstol de la revolución social Mexicana// (Ricardo Flores Magón: De apostel van de Mexicaanse sociale revolutie) en tevens //El anarquismo en el movimiento obrero// (Het anarchisme in de arbeidersbeweging).
  
 <WRAP left box 40%> <WRAP left box 40%>
namespace/diego_abad_de_santillan.1572869504.txt.gz · Laatst gewijzigd: 04/11/19 12:11 door defiance