Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen

namespace:democratische_federatie_van_noord-syrie

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:democratische_federatie_van_noord-syrie [15/01/19 21:39]
defiance
namespace:democratische_federatie_van_noord-syrie [22/10/19 11:26] (huidige)
defiance [Anarchisten en Rojava]
Regel 12: Regel 12:
 De **Democratische Federatie van Noord-Syrië** (DFNS), **Rojava**, Syrisch-Koerdistan of West-Koerdistan (Koerdisch: Rojavayê Kurdistanê;​ Arabisch: کوردستان السورية Kurdistan Al-Suriyah). Rojava is een gebied in het noorden van Syrië dat van de westelijk tot oostelijk grens strekt. De autonome zone is momenteel ingedeeld in 3 kantons: van west naar oost, Afrin, Kobanê, Quamishlo. De **Democratische Federatie van Noord-Syrië** (DFNS), **Rojava**, Syrisch-Koerdistan of West-Koerdistan (Koerdisch: Rojavayê Kurdistanê;​ Arabisch: کوردستان السورية Kurdistan Al-Suriyah). Rojava is een gebied in het noorden van Syrië dat van de westelijk tot oostelijk grens strekt. De autonome zone is momenteel ingedeeld in 3 kantons: van west naar oost, Afrin, Kobanê, Quamishlo.
  
-Tijdens de opstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika uit 2011 en 2012 is er in het noorden van Syrië een autonome Koerdische regio gevormd onder de noemer Rojava. Met de uitbreiding van het grondgebied van deze autonome zone, en de grondpijlers van het //[[democratisch confederalisme]]//, waarbij men tracht de bevolking van deze etnische diverse regio te betrekken in het bestuur, is ook de naamgeving van deze regio veranderd. Naast het democratisch confederalisme zijn //​[[Jineologie]] (feminisme)//​ en //​ecologie//​ de twee andere belangrijke pijlers van het zelfbestuur in de regio.+Tijdens de opstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika uit 2011 en 2012 is er in het noorden van Syrië een autonome Koerdische regio gevormd onder de noemer Rojava. Met de uitbreiding van het grondgebied van deze autonome zone, en de grondpijlers van het //​democratisch confederalisme//,​ waarbij men tracht de bevolking van deze etnische diverse regio te betrekken in het bestuur, is ook de naamgeving van deze regio veranderd. Naast het democratisch confederalisme zijn //​[[Jineologie]] (feminisme)//​ en //​ecologie//​ de twee andere belangrijke pijlers van het zelfbestuur in de regio.
  
 Het begrip '​Rojava',​ Koerdisch voor '​Westen',​ komt voort uit de verdeling van Koerdistan in 4 gebieden, verspreid over 5 landen: Oost-Turkije (Bakur, noord), Noord-Syrië (Rojava, west), Noord-Irak (Bashur, zuid) en West-Iran (Rojhilat, oost) en een klein stuk van Armenië. ​ Het begrip '​Rojava',​ Koerdisch voor '​Westen',​ komt voort uit de verdeling van Koerdistan in 4 gebieden, verspreid over 5 landen: Oost-Turkije (Bakur, noord), Noord-Syrië (Rojava, west), Noord-Irak (Bashur, zuid) en West-Iran (Rojhilat, oost) en een klein stuk van Armenië. ​
 +
 +----
  
 ===== Rojava bestaat niet meer[1] ===== ===== Rojava bestaat niet meer[1] =====
Regel 122: Regel 124:
 ===== Anarchisten en Rojava ===== ===== Anarchisten en Rojava =====
  
-Voor de opstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is binnen linkse kringen veel steun geweest, zeker voor de meer radicaal-democratische,​ anti-imperialistische en antikapitalistische elementen, zoals deze bijvoorbeeld in Tunesië, Libië, Egypte, Bahrein, Qatar en ook Syrië. Met het mislukken van veel van deze opstanden of het verval ervan tot óf burgerlijk-conservatieve regeringen of nieuwe dictaturen zoals in Egypte, vlakte de aandacht echter af. Dit lot wachtte ook de Syrische Revolutie, ​die door het regime van Bashar Al Assad een bittere burgeroorlog werd ingesleept ​waar religeus-fanatische groepen gewelddadig de overhand namen op de sociaal-gedreven elementen in die opstand. In het noorden van Syrië trokken de Koerden zich terug uit de revolutie en kozen hun eigen pad. Deze complexe dynamiek van de revolutie in Syrië versplinterde de aandacht en de steun voor de verschillende kampen daarmee nog meer.+Voor de opstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is binnen linkse kringen veel steun geweest, zeker voor de meer radicaal-democratische,​ anti-imperialistische en antikapitalistische elementen, zoals deze bijvoorbeeld in Tunesië, Libië, Egypte, Bahrein, Qatar en ook Syrië. Met het mislukken van veel van deze opstanden of het verval ervan tot óf burgerlijk-conservatieve regeringen of nieuwe dictaturen zoals in Egypte, vlakte de aandacht echter af. Dit lot wachtte ook de Syrische Revolutie, ​welke door het regime van Bashar Al Assad in een bittere burgeroorlog werd gesleept ​waar religeus-fanatische groepen gewelddadig de overhand namen op de sociaal-gedreven elementen in die opstand. In het noorden van Syrië trokken de Koerden zich terug uit de revolutie en kozen hun eigen pad. Deze complexe dynamiek van de revolutie in Syrië versplinterde de aandacht en de steun voor de verschillende kampen daarmee nog meer.
  
-De positie ​van meer Stalinistische hoek is in de kwestie van de Syrische Revolutie nog een slag ingewikkelder. Zij zien het regime van Bashar al Assad als een voorfront van het anti-imperialistisch verzet tegen de invloed van de Verenigde Staten. Anarchisten verwerpen deze stellingname. Ten eerste is //elke// staat een imperialistisch project, en daarmee is steun aan Assad (en zijn bondgenoot en steunpilaar Rusland) niets meer dan een //andere// imperialistische speler. Daarnaast is het regime van Assad zo mensverachtend dat communisten en anarchisten zich verre van steun zouden moeten houden - het regime heeft niets te maken met de voortstuwing van de samenleving in de richting van een vrije solidaire samenleving.+De positie ​vanuit ​Stalinistische hoek is in de kwestie van de Syrische Revolutie nog een slag ingewikkelder. Zij zien het regime van Bashar al Assad als een voorfront van het anti-imperialistisch verzet tegen de invloed van de Verenigde Staten. Het regime hangt een vorm van //​Ba'​ath//​ aan, dat een pan-arabisch sociaal nationalisme voorstaat - wat in de praktijk in eigenlijk alle landen met die ideologie heeft geresulteerd in autoritaire nationalistische dictaturen. Anarchisten verwerpen deze stellingname. Ten eerste is //elke// staat een imperialistisch project, en daarmee is steun aan Assad (en zijn bondgenoot en steunpilaar Rusland) niets meer dan een //andere// imperialistische speler. Daarnaast is het regime van Assad zo mensverachtend dat communisten en anarchisten zich verre van steun zouden moeten houden - het regime heeft niets te maken met de voortstuwing van de samenleving in de richting van een vrije solidaire samenleving.
  
 ==== Sympathie en steun ==== ==== Sympathie en steun ====
 +
 +<WRAP left box 40%>
 +{{:​namespace:​rojava_-_anarchist_lorenzo_orsetti_italy_.jpg|}}
 +Lorenzo Orsetti (1986-2019),​ //Nom de Guerre// Tekoşer Piling uit Florence, Italië.
 +</​WRAP>​
  
 De opkomst van Islamitische Staat was een grote bedreiging voor Rojava. IS was met het offensief tegen Kobanê in 2014 er op gebrand om diens grondgebied verder uit te breiden en een grens zeker te stellen met Turkije. Met de aanval op Kobanî hoopten zij de finale doodsteek aan Rojava toe te kunnen brengen. Het verzet tegen de aanval op Kobanî was echter zeer vast beraden en fel, en hield tegen alle verwachtingen stand. Wereldwijd was er enorm veel steun tot het punt dat de wereldwijde grootmachten - die moord en brand schreeuwden over het gevaar van IS maar langs te zijlijn toekeken bij de belegering van de stad - niet meer konden zwijgen. Met steun van o.a. de Amerikaanse en Russische luchtmacht wisten de eenheden van de YPG/YPJ uiteindelijk de slag om Kobanî in hun voordeel te beslechten. De opkomst van Islamitische Staat was een grote bedreiging voor Rojava. IS was met het offensief tegen Kobanê in 2014 er op gebrand om diens grondgebied verder uit te breiden en een grens zeker te stellen met Turkije. Met de aanval op Kobanî hoopten zij de finale doodsteek aan Rojava toe te kunnen brengen. Het verzet tegen de aanval op Kobanî was echter zeer vast beraden en fel, en hield tegen alle verwachtingen stand. Wereldwijd was er enorm veel steun tot het punt dat de wereldwijde grootmachten - die moord en brand schreeuwden over het gevaar van IS maar langs te zijlijn toekeken bij de belegering van de stad - niet meer konden zwijgen. Met steun van o.a. de Amerikaanse en Russische luchtmacht wisten de eenheden van de YPG/YPJ uiteindelijk de slag om Kobanî in hun voordeel te beslechten.
  
-Vanuit links-radicale hoek was er veel steun voor het verzet in Kobanî - al was men zich zeer bewust van de tegenstrijdige afhankelijkheid ​die ontstaan was van o.a. de VS. Er waren in Duitsland en Spanje, twee landen met een sterke linkse traditie, meerdere campagnes voor het inzamelen van geld voor allerhande sociale projecten als ambulances, brandweerauto'​s,​ scholen en zelfs voor de aankoop van wapens voor het verzet in de regio.+Vanuit links-radicale hoek was er veel steun voor het verzet in de Kobanî - al was men zich zeer bewust van de tegenstrijdige afhankelijkheid van o.a. de VS die was ontstaanIn Duitsland en Spanje, twee landen met een sterke linkse traditie, ​werden ​meerdere campagnes voor het inzamelen van geld voor allerhande sociale projecten als ambulances, brandweerauto'​s,​ scholen en zelfs voor de aankoop van wapens voor het verzet in de regio
 + 
 +Ook trokken er vanuit de hele wereld mensen naar Rojava om zich daar aan te sluiten bij de YPG en YPJ of het meer autonome en revolutionair georiënteerde //​International Freedom Battalion// (IFB).
  
-=== Democratisch confederalisme en Feminisme ​===+=== Democratisch confederalisme en feminisme ​===
  
 Ideologisch gezien is het interessant te zien waar de ideeën van het democratisch confederalisme van Abdullah Öchalan op geïnspireerd zijn. Deze zijn o.a. terug te traceren tot het denken van [[Peter Kropotkin|Peter Kropotkins]] concepten van wederzijdse hulp en het municipalisme van [[Murray Bookchin]], deze zijn gemengd met opvattingen en ervaringen van de Koerdische bevrijdingsbeweging zelf een radicale overdenking van de geschiedenis van Mesopotamië en het Midden-Oosten. Ook feminisme - in de Koerdische beweging //​Jineologie//​ genaamd ('​Wetenschap van de Vrouw'​) - is een belangrijke pijlers van het (zelf)bestuur in Rojava. Öchalan zei daarover dat "een land niet vrij kan zijn tenzij de vrouwen vrij zijn" en dat het vrijheid van de vrouw bepaald in hoeverre een samenleving vrij is als geheel.[4] Dat feministische ideeën in de praktijk worden gebracht in een regio waar vrouwen lange tijd onderdrukt werden door religieuze- en stammenregels,​ is daarbij een bron van inspiratie binnen linkse kringen. Ideologisch gezien is het interessant te zien waar de ideeën van het democratisch confederalisme van Abdullah Öchalan op geïnspireerd zijn. Deze zijn o.a. terug te traceren tot het denken van [[Peter Kropotkin|Peter Kropotkins]] concepten van wederzijdse hulp en het municipalisme van [[Murray Bookchin]], deze zijn gemengd met opvattingen en ervaringen van de Koerdische bevrijdingsbeweging zelf een radicale overdenking van de geschiedenis van Mesopotamië en het Midden-Oosten. Ook feminisme - in de Koerdische beweging //​Jineologie//​ genaamd ('​Wetenschap van de Vrouw'​) - is een belangrijke pijlers van het (zelf)bestuur in Rojava. Öchalan zei daarover dat "een land niet vrij kan zijn tenzij de vrouwen vrij zijn" en dat het vrijheid van de vrouw bepaald in hoeverre een samenleving vrij is als geheel.[4] Dat feministische ideeën in de praktijk worden gebracht in een regio waar vrouwen lange tijd onderdrukt werden door religieuze- en stammenregels,​ is daarbij een bron van inspiratie binnen linkse kringen.
Regel 145: Regel 154:
 </​WRAP>​ </​WRAP>​
  
-Binnen de eenheden van de YPG/YPJ is er een internationaal bataljon van revolutionaire strijders opgericht onder de vlag van het //​International Freedom Battalion//​. Hierbinnen zin zowel anarchisten als communisten actief - dit bataljon, zoals de naam al suggereert, bestaat uit internationale strijders.+Binnen de eenheden van de YPG/YPJ is er een internationaal bataljon van revolutionaire strijders opgericht onder de vlag van het //[[https://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Internationaal_Vrijheidsbataljon|International Freedom Battalion]]// (IFB). Hierbinnen zin zowel anarchisten als communisten actief - dit bataljon, zoals de naam al suggereert, bestaat uit internationale strijders.
  
-In maart 2017 werd als onderdeel van het International Freedom Battalion de //​[[Namespace:​IRPGF|International Revolutionary People'​s Guerrilla Forces]] (IRPGF)// opgericht. Hun doel is specifiek om anarchistische ideeën ook verder te verspreiden in Noord-Syrië en "​sociale revoluties wereldwijd te verdedigen, kapitaal en de staat te te bevechten en het anarchisme te verspreiden."​ In april 2017 verscheen er een interview met het IRPGF, afgenomen door //Rojava Solidarity NYC// waarin de groep meer toelichting geeft over hun opvattingen en motivatie.[3]+In maart 2017 werd als onderdeel van het //International Freedom Battalion// de //​[[Namespace:​IRPGF|International Revolutionary People'​s Guerrilla Forces]] (IRPGF)// opgericht. Hun doel is specifiek om anarchistische ideeën ook verder te verspreiden in Noord-Syrië en "​sociale revoluties wereldwijd te verdedigen, kapitaal en de staat te te bevechten en het anarchisme te verspreiden."​ In april 2017 verscheen er een interview met het IRPGF, afgenomen door //Rojava Solidarity NYC// waarin de groep meer toelichting geeft over hun opvattingen en motivatie.[3]
  
 +De IRPGF is inmiddels opgeheven waarna niet lang daarna de //​Tekoşîna Anarşîst//​ (Anarchistiscghe Strijd) werd opgericht, dat eveneens onderdeel is van het IFB.
 ==== Kritiek ==== ==== Kritiek ====
  
namespace/democratische_federatie_van_noord-syrie.1547588397.txt.gz · Laatst gewijzigd: 15/01/19 21:39 door defiance