Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:benoit_broutchoux

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

namespace:benoit_broutchoux [28/05/20 23:27]
defiance aangemaakt
namespace:benoit_broutchoux [28/05/20 23:40] (huidige)
defiance
Regel 8: Regel 8:
 **Benedict Benoît Broutchoux** (7 november 1879 – 2 juni 1944) was een arbeider, anarchist en syndicalist uit Frankrijk. Broutchoux was als arbeider betrokken bij verschillende vormen van sabotage en werd meermaals gearresteerd voor "​opruiing",​ "​schending van de goede zeden" en "het aanzetten tot moord en plundering, het beledigen van het leger en schandalig taalgebruik over de parlementaire regering."​[1] **Benedict Benoît Broutchoux** (7 november 1879 – 2 juni 1944) was een arbeider, anarchist en syndicalist uit Frankrijk. Broutchoux was als arbeider betrokken bij verschillende vormen van sabotage en werd meermaals gearresteerd voor "​opruiing",​ "​schending van de goede zeden" en "het aanzetten tot moord en plundering, het beledigen van het leger en schandalig taalgebruik over de parlementaire regering."​[1]
  
-In 1907 was Broutchoux samen met Pierre Monatte aanwezig op het [[Internationale Anarchistische Congres in Amsterdam]],​ waar Monatte een uitvoerige discussie had met [[Enrico ​Malatesta]] over de apolitieke lijn van het syndicalisme.+In 1907 was Broutchoux samen met Pierre Monatte aanwezig op het [[Internationale Anarchistische Congres in Amsterdam]],​ waar Monatte een uitvoerige discussie had met [[Errico ​Malatesta]] over de apolitieke lijn van het syndicalisme.
  
 Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij gedwongen het leger in gestuurd nadat hij tot een gevangenisstraf was veroordeeld. Toen hij, nadat zijn eenheid was getroffen door een gifgasaanval,​ gewond was geraakt kon hij van het front weg. Hierop was hij betrokken bij het //Comite de Defense Syndicaliste d’Esprit Libertaire//​ (Syndicalistisch comité ter verdediging van de libertaire geest) en de antimilitaristische krant //Ce Qui’ Il Faut Dire// (Wat gezegd moet worden). Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij gedwongen het leger in gestuurd nadat hij tot een gevangenisstraf was veroordeeld. Toen hij, nadat zijn eenheid was getroffen door een gifgasaanval,​ gewond was geraakt kon hij van het front weg. Hierop was hij betrokken bij het //Comite de Defense Syndicaliste d’Esprit Libertaire//​ (Syndicalistisch comité ter verdediging van de libertaire geest) en de antimilitaristische krant //Ce Qui’ Il Faut Dire// (Wat gezegd moet worden).
Regel 16: Regel 16:
 Broutchout was enigszins in de vergetelheid geraakt, maar werd in 1979 door een graphic novel in over zijn leven weer onder de aandacht gebracht. In Lille is er tevens een cultuurcentrum naar hem vernoemd. Broutchout was enigszins in de vergetelheid geraakt, maar werd in 1979 door een graphic novel in over zijn leven weer onder de aandacht gebracht. In Lille is er tevens een cultuurcentrum naar hem vernoemd.
  
-<​blockquote>​ "Zijn anarchisme was niet doctrinair. Het bestond uit syndicalisme,​ uit antiparlementarisme,​ uit vrijdenken, uit vrije liefde, uit neo-malthunisme ​en heel veel lef. Hij was Benoît, eenvoudigweg Benoît."​ <​cite>​Pierre Monatte</​blockquote>​+<​blockquote>​ "Zijn anarchisme was niet doctrinair. Het bestond uit syndicalisme,​ uit antiparlementarisme,​ uit vrijdenken, uit vrije liefde, uit neo-Malthusianisme ​en heel veel lef. Hij was Benoît, eenvoudigweg Benoît."​ <​cite>​Pierre Monatte</​cite>​</​blockquote>​ 
 + 
 +===== Externe links ===== 
 + 
 +  * [[https://​libcom.org/​history/​benoit-broutchoux-1879-1944|Uitvoerige biografie]] van Broutchoux op Libcom.org (Engels) 
 +  * [[https://​benoitbroutchoux.wordpress.com/​|Website gewijd aan Broutchoux]] (Frans) 
namespace/benoit_broutchoux.txt · Laatst gewijzigd: 28/05/20 23:40 door defiance