Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:het_onzichtbare_comite

Het Onzichtbare Comité

Het Onzichtbare Comité (frans: Le Comité invisible) is het pseudoniem van een anonieme auteur of groep van auteurs die een reeks links-radicale en anarchistische teksten hebben geschreven. De thema's die door Het Onzichtbare Comité worden aangesneden zijn o.a. anarchisme, antikapitalisme, communisme, Franse cultuur, technologie, wereldwijde protestbewegingen en de 21ste-eeuwse samenleving.

Het Onzichtbare Comité wordt in verband gebracht met Tarnac, een klein dorpje op het platteland in het midden van Frankrijk. In Tarnac werden in 2008 twintig mensen gearresteerd in verband met verdenkingen van de deelname aan een sabotage-actie aan de bovenleidingen van de Franse spoorwegen. De groep die uiteindelijk werd aangeklaagd kwam bekend te staan als de Tarnac Nine. In 2018, tien jaar later, zijn de meeste aanklachten tegen de verdachten laten vallen, hoewel enkele van hen alsnog voor kleinere aanklachten veroordeeld werden.

Het Onzichtbare Comité heeft drie boeken uitgegeven: L'Insurrection qui vient (De komende opstand, 2007), À nos amis (Aan onze vrienden, 2014), Maintenant (Nu, 2017). L'Insurrection deed internationaal veel stof opwaaien en werd in vele verschillende talen vertaald. De Nederlandse versie van de tekst werd vertaald door Dick Gevers en Bart Schellekens.

De oorspronkelijke Franse boeken werden alle drie door Editions La Fabrique uitgegeven. Alle drie de boeken verschenen ook in het Engels bij Semiotext(e)

Teksten

namespace/het_onzichtbare_comite.txt · Laatst gewijzigd: 16/01/20 23:21 door defiance