Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:arthur_mendes-georges

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Volgende revisie
Vorige revisie
Laatste revisie Beide kanten volgende revisie
namespace:arthur_mendes-georges [28/11/21 10:59]
defiance aangemaakt
namespace:arthur_mendes-georges [28/11/21 20:48]
defiance aangemaakt
Regel 1: Regel 1:
 ====== George Ides ====== ====== George Ides ======
  
-**George Ides** (1930-2000) ​schreef hoofdzakelijk ​onder het pseudoniem **Arthur Mendes-Georges** ​maar eveneens als **MGregory**. Ides was redacteur van de Vrije en vanaf 1972 van de AS. +**George Ides** (1930-2000), vooral bekend ​onder het pseudoniem **Arthur Mendes-Georges**, was en anarchist en antimilitarist uit NederlandHij was o.a. redacteur van [[de Vrije]] en vanaf 1972 van tijdschrift [[de AS]]
  
 ===== Beknopte biografie ===== ===== Beknopte biografie =====
  
-Als anarchosyndicalist en antimilitarist was hij sinds de jaren vijftig actief betrokken bij de libertaire beweging. Inde tweede helft van de jaren zestig was hij redactielid van het anarchistische maandblad De Vrije en een productief publicist. Uit die tijd dateren zijn heftige polemieken met anarchisten als Piet Kooijman en Roel van Duijn, die afscheid hadden genomen van het proletariaat als revolutionaire klasse. Ook schreef hij in dat blad commentaren onder de naam M. Gregory en droeg hij collages en tekeningen bij. Verder vertaalde hij geschriften van Emma Goldman,​Johann Most en anderen die door De Vrije in brochurevorm werden uitgegeven.+Als anarchosyndicalist en antimilitarist was George Ides sinds de jaren vijftig actief betrokken bij de libertaire beweging. Inde tweede helft van de jaren zestig was hij redactielid van het anarchistische maandblad De Vrije en een productief publicist. Uit die tijd dateren zijn heftige polemieken met anarchisten als Piet Kooijman en Roel van Duijn, die afscheid hadden genomen van het proletariaat als revolutionaire klasse. Ook schreef hij in dat blad commentaren onder de naam M. Gregory en droeg hij collages en tekeningen bij. Verder vertaalde hij geschriften van Emma Goldman,​Johann Most en anderen die door De Vrije in brochurevorm werden uitgegeven.
  
 In die jaren publiceerde Arthur Mendes-Georges zijn visie op het anarchisme als levenshouding in de paperback Anarchisten in de 20e eeuw (De Vrije, Rotterdam 1966, herdruk 1%8). Samen met zijn toenmalige vrouw Gerda Ides stelde hij een bundel protestpoëzie samen  (Help!Laat mij leven!; De Vrije 1967) en verzorgde hij een Nederlandse uitgave van George Grosz' politieke tekeningen (Das Gesicht der herrschenden Klasse; De Vrije 1970). In die jaren publiceerde Arthur Mendes-Georges zijn visie op het anarchisme als levenshouding in de paperback Anarchisten in de 20e eeuw (De Vrije, Rotterdam 1966, herdruk 1%8). Samen met zijn toenmalige vrouw Gerda Ides stelde hij een bundel protestpoëzie samen  (Help!Laat mij leven!; De Vrije 1967) en verzorgde hij een Nederlandse uitgave van George Grosz' politieke tekeningen (Das Gesicht der herrschenden Klasse; De Vrije 1970).
Regel 16: Regel 16:
 ===== Teksten ===== ===== Teksten =====
  
 +  * [[Bakoenin en Netchayev]],​ 1976
  
-===== Over George Ides ===== +===== Bron =====
  
 +  * Hans Ramaer, //In memoriam George Ides (1930-2000)//,​ De AS nr. 130-131, zomer 2000, blz. 90
namespace/arthur_mendes-georges.txt · Laatst gewijzigd: 28/11/21 21:01 door defiance