Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:waarom_je_minder_betaald_krijgt_naarmate_jouw_baan_anderen_baat

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:waarom_je_minder_betaald_krijgt_naarmate_jouw_baan_anderen_baat [01/02/17 06:48]
defiance
namespace:waarom_je_minder_betaald_krijgt_naarmate_jouw_baan_anderen_baat [30/04/17 21:23]
defiance
Regel 8: Regel 8:
  
 ---- ----
 +
 +====== Waarom je minder betaald krijgt naarmate jouw baan anderen baat ======
  
 <​blockquote>​“Aandacht voor de financieële sector heeft duidelijk gemaakt hoe bizar verdraaid onze economie is Als we het hebben over wie beloond wordt”<​cite>​David Graeber</​cite></​blockquote>​ <​blockquote>​“Aandacht voor de financieële sector heeft duidelijk gemaakt hoe bizar verdraaid onze economie is Als we het hebben over wie beloond wordt”<​cite>​David Graeber</​cite></​blockquote>​
Regel 16: Regel 18:
 Laten we beginnen bij het begin: Keynes voorspelde in de jaren 30 dat binnen afzienbare tijd, arbeiders veel meer vrije tijd zouden hebben omdat de arbeidsproductiviteit zou toenemen. Is er aanleiding voor dit idee van hem, ik bedoel er waren in die tijd meer mensen die iets vergelijkbaars voorspelden,​ toch? Laten we beginnen bij het begin: Keynes voorspelde in de jaren 30 dat binnen afzienbare tijd, arbeiders veel meer vrije tijd zouden hebben omdat de arbeidsproductiviteit zou toenemen. Is er aanleiding voor dit idee van hem, ik bedoel er waren in die tijd meer mensen die iets vergelijkbaars voorspelden,​ toch?
  
-Nou, radicale element in de arbeidersbeweging omarmden dit idee al heel vroeg. Na de succesvolle campagnes voor de 8-urige werkdag in de jaren 80 van de negentiende eeuw dachten mensen onmiddellijk:​ kunnen we hier geen zeven, zes of zelfs nog minder uren van maken? Paul Lafargue, Marx' schoonzoon en auteur van het boek Recht op Luiheid, riep in al 1883 op tot iets in die trant. Ik heb zelfs een Wobbly1 ​T-shirt met een fin de siècle design waar op staat: “Join de IWW for a new dawn”. De zon komt net op boven de daken en in de zon staat te lezen “De 4 daagse week, de 4-urige dag”. Hoe oud die afbeelding precies is weet ik niet, maar ik schat dat hij uit de jaren tien of twintig komt. In de dertiger jaren verschoof in veel industrieën de werkweek naar 35 uur. Zo raakte mijn moeder, in die tijd werkzaam in de textielindustrie,​ betrokken bij de muziekrevue van de ILGWU2: 'Pins and Needles'​. Omdat iedereen nu een veel kortere werkweek had, begon de vakbond namelijk ook vrijetijdsbesteding te organiseren.+Nou, radicale element in de arbeidersbeweging omarmden dit idee al heel vroeg. Na de succesvolle campagnes voor de 8-urige werkdag in de jaren 80 van de negentiende eeuw dachten mensen onmiddellijk:​ kunnen we hier geen zeven, zes of zelfs nog minder uren van maken? Paul Lafargue, Marx' schoonzoon en auteur van het boek Recht op Luiheid, riep in al 1883 op tot iets in die trant. Ik heb zelfs een Wobbly[1] ​T-shirt met een fin de siècle design waar op staat: “Join de IWW for a new dawn”. De zon komt net op boven de daken en in de zon staat te lezen “De 4 daagse week, de 4-urige dag”. Hoe oud die afbeelding precies is weet ik niet, maar ik schat dat hij uit de jaren tien of twintig komt. In de dertiger jaren verschoof in veel industrieën de werkweek naar 35 uur. Zo raakte mijn moeder, in die tijd werkzaam in de textielindustrie,​ betrokken bij de muziekrevue van de ILGWU[2]: 'Pins and Needles'​. Omdat iedereen nu een veel kortere werkweek had, begon de vakbond namelijk ook vrijetijdsbesteding te organiseren.
  
 Wanneer begon men eindelijk te twijfelen aan deze verwachting?​ Wanneer begon men eindelijk te twijfelen aan deze verwachting?​
Regel 87: Regel 89:
 Plotseling werd het duidelijk dat als er één regel op gaat dat die luid: Hoe meer mensen bij jouw werk gebaat zijn, des te minder je ervoor betaald krijgt. CEO's en financieel consultants werden miljoenen uitgekeerd terwijl ze mensen het leven zuur maakten, nutteloze bureaucraten kregen behoorlijke compensaties,​ terwijl mensen die overduidelijk nuttige functies vervulden zoals het zorgen voor zieke mensen, het lesgeven aan kinderen, het repareren van kapotte verwarmingensystemen of het plukken van groenten, het minste beloond werden. Plotseling werd het duidelijk dat als er één regel op gaat dat die luid: Hoe meer mensen bij jouw werk gebaat zijn, des te minder je ervoor betaald krijgt. CEO's en financieel consultants werden miljoenen uitgekeerd terwijl ze mensen het leven zuur maakten, nutteloze bureaucraten kregen behoorlijke compensaties,​ terwijl mensen die overduidelijk nuttige functies vervulden zoals het zorgen voor zieke mensen, het lesgeven aan kinderen, het repareren van kapotte verwarmingensystemen of het plukken van groenten, het minste beloond werden.
  
-Maar er gebeurde ook iets anders na de crash, namelijk dat mensen deze situatie als rechtvaardig begonnen te verdedigen. Je kon ineens mensen horen zeggen: “Maar natuurlijk verdien ik het ook om meer betaald te krijgen, ik moet namelijk heel vervelend en vervreemdend werk doen.” Waarmee ze niet bedoelde dat ze gedwongen in rioolonderhoud werkten of in een fabriek vis verpakten, maar precies het tegenovergestelde,​ namelijk dat ze geen werk deden met duidelijk sociaal nut. Hoe het precies is gebeurd weet ik niet, maar het is een soort trend aan het worden. Ik las laatst een heel interessant ​blog3 hierover door ene Geoff Shullenberger waarin er op gewezen word dat in veel bedrijven nu de veronderstelling heerst dat als er+Maar er gebeurde ook iets anders na de crash, namelijk dat mensen deze situatie als rechtvaardig begonnen te verdedigen. Je kon ineens mensen horen zeggen: “Maar natuurlijk verdien ik het ook om meer betaald te krijgen, ik moet namelijk heel vervelend en vervreemdend werk doen.” Waarmee ze niet bedoelde dat ze gedwongen in rioolonderhoud werkten of in een fabriek vis verpakten, maar precies het tegenovergestelde,​ namelijk dat ze geen werk deden met duidelijk sociaal nut. Hoe het precies is gebeurd weet ik niet, maar het is een soort trend aan het worden. Ik las laatst een heel interessant ​blog[3] ​hierover door ene Geoff Shullenberger waarin er op gewezen word dat in veel bedrijven nu de veronderstelling heerst dat als er
  
    
Regel 125: Regel 127:
   * [2] Internationale Textielarbeiders Vakbond voor Vrouwen, vert.   * [2] Internationale Textielarbeiders Vakbond voor Vrouwen, vert.
   * [3] http://​www.geoffshullenberger.com/​archives/​179   * [3] http://​www.geoffshullenberger.com/​archives/​179
 +
 +{{tag>​werk economie arbeidsstrijd antikapitalisme}}
namespace/waarom_je_minder_betaald_krijgt_naarmate_jouw_baan_anderen_baat.txt · Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 (Externe bewerking)