Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:ted_kaczynski

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:ted_kaczynski [16/10/19 10:14]
127.0.0.1 Externe bewerking
namespace:ted_kaczynski [24/03/20 18:09] (huidige)
defiance [Achtergrond]
Regel 1: Regel 1:
 ====== Ted Kaczynski ====== ====== Ted Kaczynski ======
 +
 +<WRAP right box 30%>
 +{{:​namespace:​ted_kaczynski_1996.jpg|}}
 +Ted Kazcynski, 1996
 +</​WRAP>​
 +
 **Theodore John "​Ted"​ Kaczynski** (geboren 22 mei 1942), ook bekend als de "​Unabomber",​ is een zelf verklaard anarchist uit de Verenigde Staten en die bekend werd door een reeks mysterieuze bomaanslagen die de VS tussen 1978 en 1995 in diens greep hielden. Na jarenlange opsporing werd hij uiteindelijk op 3 april 1996 gearresteerd in zijn schuilplaats in de bossen van Montana. Hij werd veroordeeld voor een levenslange gevangenisstraf. **Theodore John "​Ted"​ Kaczynski** (geboren 22 mei 1942), ook bekend als de "​Unabomber",​ is een zelf verklaard anarchist uit de Verenigde Staten en die bekend werd door een reeks mysterieuze bomaanslagen die de VS tussen 1978 en 1995 in diens greep hielden. Na jarenlange opsporing werd hij uiteindelijk op 3 april 1996 gearresteerd in zijn schuilplaats in de bossen van Montana. Hij werd veroordeeld voor een levenslange gevangenisstraf.
  
-Als wiskundig wonderkind stopte ​hij in 1969 zijn veelbelovende academische carrière. Tussen 1978 en 1995 doodde hij 3 mensen en verwondde 23 anderen in een landelijke reeks bomaanslagen op mensen die zich bezig hielden met de ontwikkeling van moderne technologieën. In samenhang met deze terreurcampagne publiceerde hij een brede sociale kritiek gericht tegen de industrialisatie en ontwikkeling van de moderne technologie die in zijn ogen een bedreiging vormde voor zowel mens als natuur. Hiermee ontwikkelde hij een natuur centraal stellende vorm van anarchisme in de lijn van het primitivistisch anarchisme. Kaczynski'​s standpunten krijgen van sommige anarcho-primitivistische schrijvers bijval, zoals [[John Zerzan]] en [[John Moore]], ondanks het feit dat zij voorbehoud koesteren over zijn acties.+===== Achtergrond ===== 
 + 
 +<WRAP left box 20%> 
 +{{:​namespace:​unabomber_manifesto.jpg|}} 
 +</​WRAP>​ 
 + 
 +Als wiskundig wonderkind stopte ​Kaczyndki ​in 1969 zijn veelbelovende academische carrière. Tussen 1978 en 1995 doodde hij 3 mensen en verwondde 23 anderen in een landelijke reeks bomaanslagen op mensen die zich bezig hielden met de ontwikkeling van moderne technologieën. In samenhang met deze terreurcampagne publiceerde hij een brede sociale kritiek gericht tegen de industrialisatie en ontwikkeling van de moderne technologie die in zijn ogen een bedreiging vormde voor zowel mens als natuur. Hiermee ontwikkelde hij een natuur centraal stellende vorm van anarchisme in de lijn van het primitivistisch anarchisme. Kaczynski'​s standpunten krijgen van sommige anarcho-primitivistische schrijvers bijval, zoals [[John Zerzan]] en [[John Moore]], ondanks het feit dat zij voorbehoud koesteren over zijn acties.
  
 Kaczynski'​s opvattingen en methoden waren en zijn binnen de bredere anarchistische beweging controversieel. Kaczynski'​s opvattingen en methoden waren en zijn binnen de bredere anarchistische beweging controversieel.
  
 ====== Teksten ====== ====== Teksten ======
 +
   * [[De industriële samenleving en haar toekomst|De industriële samenleving en haar toekomst ("​Unabomber Manifesto"​)]],​ 1995   * [[De industriële samenleving en haar toekomst|De industriële samenleving en haar toekomst ("​Unabomber Manifesto"​)]],​ 1995
namespace/ted_kaczynski.1571220878.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 door 127.0.0.1