Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:rudolf_rocker

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
Volgende revisie Beide kanten volgende revisie
namespace:rudolf_rocker [13/12/19 23:03]
defiance [De naoorlogse jaren]
namespace:rudolf_rocker [13/12/19 23:04]
defiance [Strijd tegen het fascisme]
Regel 20: Regel 20:
 In 1907 is het de gedelegeerde van de "​Federatie van Joodse Anarchisten"​ bij het Amsterdamse congres, waar hij samen met [[Errico Malatesta]] en [[Alexander Schapiro]] tot secretaris van de "​[[Anarchistische Internationale]]"​ wordt verkozen. In 1907 is het de gedelegeerde van de "​Federatie van Joodse Anarchisten"​ bij het Amsterdamse congres, waar hij samen met [[Errico Malatesta]] en [[Alexander Schapiro]] tot secretaris van de "​[[Anarchistische Internationale]]"​ wordt verkozen.
  
-Van 1914 tot 1918 word hij verschillende keren opgepakt en komt hij als "​vijandige buitenlander"​ meermaals in Britse gevangenissen terecht. Na de [[Eerste Wereldoorlog]] keer hij terug naar Duitsland, waar hij de "​[[Beginselverklaring van het syndicalisme]]"​ schrijft. Deze draagt hij voor op het congres van de //Freie Vereinigung Deutscher Gewerkschaften//​ (vert. Vrije Vereniging van Duitse Vakbonden, FVDG). Deze verklaring wordt met grote bijval aangenomen. In 1920 wordt Rudolf Rocker op bevel van Gustav Noske, op dat moment minister van defensie voor de SPD, op last van "​oproepen tot stakingen"​en "​gevaar voor de veiligheid van het rijk" opgepakt.+Van 1914 tot 1918 word hij verschillende keren opgepakt en komt hij als "​vijandige buitenlander"​ meermaals in Britse gevangenissen terecht. Na de Eerste Wereldoorlog keer hij terug naar Duitsland, waar hij de "​[[Beginselverklaring van het syndicalisme]]"​ schrijft. Deze draagt hij voor op het congres van de //Freie Vereinigung Deutscher Gewerkschaften//​ (vert. Vrije Vereniging van Duitse Vakbonden, FVDG). Deze verklaring wordt met grote bijval aangenomen. In 1920 wordt Rudolf Rocker op bevel van Gustav Noske, op dat moment minister van defensie voor de SPD, op last van "​oproepen tot stakingen"​en "​gevaar voor de veiligheid van het rijk" opgepakt.
  
 In 1921 verschijnt bij uitgeverij Der Syndicalist Rockers brochure "Het Bankroet van het Russische staatscommunisme"​. In 1922 wordt de //​[[namespace:​international_workingmen_s_association|International Workingmen'​s Association]]//​ (IWMA) opgericht - Rudolf Rocker, Alexander Schapiro en [[Augustin Souchy]] worden in Berlijn tot de nieuw opgerichte //​[[namespace:​international workers association|Syndicalistische Internationale]]//​ verkozen. In 1924 verschijnt Rockers boek //John Most - het leven van en rebel//​. ​ In 1921 verschijnt bij uitgeverij Der Syndicalist Rockers brochure "Het Bankroet van het Russische staatscommunisme"​. In 1922 wordt de //​[[namespace:​international_workingmen_s_association|International Workingmen'​s Association]]//​ (IWMA) opgericht - Rudolf Rocker, Alexander Schapiro en [[Augustin Souchy]] worden in Berlijn tot de nieuw opgerichte //​[[namespace:​international workers association|Syndicalistische Internationale]]//​ verkozen. In 1924 verschijnt Rockers boek //John Most - het leven van en rebel//​. ​
Regel 26: Regel 26:
 ===== Strijd tegen het fascisme ===== ===== Strijd tegen het fascisme =====
  
-Na de [[Rijksdagbrand]] in 1933 vlucht Rudolf Rocker via Londen naar de Verenigde Staten. In verband met de [[Spaanse Burgeroorlog en Revolutie]] reist hij langs vele steden in de VS, houd voordrachten en schrijft boeken en brochures. In 1936 verschijnt de tekst //The truth about Spain//, in 1937 gevolgd door //The tragedy of Spain//. Dat jaar verschijnen ook twee boeken van zijn hand, //​Anarcho-syndicalisme,​ theorie en praktijk// en zijn belangrijkste werk //​[[Nationalisme en cultuur]]//​. Die laatste titel werd in New York uitgegeven en kort daarop in Buenos Aires naar het Spaans vertaald. Pas in 1949 zou dit meerbandige boek in Duitsland uitgegeven worden bij uitgeverij //​Oetinger//​ in Hamburg onder de titel //Die Entscheidung des Abendlandes//​.+Na de Rijksdagbrand in 1933 vlucht Rudolf Rocker via Londen naar de Verenigde Staten. In verband met de [[Spaanse Burgeroorlog en Revolutie]] reist hij langs vele steden in de VS, houd voordrachten en schrijft boeken en brochures. In 1936 verschijnt de tekst //The truth about Spain//, in 1937 gevolgd door //The tragedy of Spain//. Dat jaar verschijnen ook twee boeken van zijn hand, //​Anarcho-syndicalisme,​ theorie en praktijk// en zijn belangrijkste werk //​[[Nationalisme en cultuur]]//​. Die laatste titel werd in New York uitgegeven en kort daarop in Buenos Aires naar het Spaans vertaald. Pas in 1949 zou dit meerbandige boek in Duitsland uitgegeven worden bij uitgeverij //​Oetinger//​ in Hamburg onder de titel //Die Entscheidung des Abendlandes//​.
  
 Na de nederlaag van de Spaanse anarchisten leid hij aan een lichamelijke instorting en is lange tijd ernstig ziek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schrijft hij voor de anarchistische krant //La Protestera//​ in Argentinië. Ook verschijnen meerdere boeken, brochures en artikelen van hem in Argentinië,​ Mexico en India. Na de nederlaag van de Spaanse anarchisten leid hij aan een lichamelijke instorting en is lange tijd ernstig ziek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schrijft hij voor de anarchistische krant //La Protestera//​ in Argentinië. Ook verschijnen meerdere boeken, brochures en artikelen van hem in Argentinië,​ Mexico en India.
namespace/rudolf_rocker.txt · Laatst gewijzigd: 30/04/20 09:13 door defiance