Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:propaganda_van_de_daad

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:propaganda_van_de_daad [27/12/19 21:35]
defiance
namespace:propaganda_van_de_daad [31/07/20 14:48] (huidige)
defiance [Tot geweld bereid zijnde propaganda van de daad en de tiranicide]
Regel 1: Regel 1:
 ====== Propaganda van de daad ====== ====== Propaganda van de daad ======
 +
 +<WRAP right box 30%>
 +{{:​namespace:​anarchisme_a.png|}}
 +
 +**Stromingen**
 +
 +[[anarcho-communisme]],​ [[anarcho-collectivisme]],​ [[mutualisme]],​ [[individualisme]],​ [[namespace:​anarchisme zonder adjectieven]]
 +
 +----
 +
 +**Strategieën**
 +
 +[[anarcho-syndicalisme]],​ [[insurrectionalisme]],​ [[anarcho-pacifisme]], ​ [[propaganda van de daad]] ​  
 +
 +----
 +
 +**Focus**
 +
 +[[anarcha-feminisme]],​ [[eco-anarchisme]],​ [[religieus anarchisme]]
 +
 +</​WRAP>​
  
 **Propaganda van de daad** heeft een meerduidige betekenis: er is zowel een brede //sociale// definitie als een eerder als //​gewelddadig//​ te omschrijven duiding van het begrip. Bij beide interpretaties staat echter centraal dat de daden van mensen spreken, om zo anderen te inspireren. Deze traditie is niet enkel in het anarchisme terug te vinden, maar heeft een lange geschiedenis die terug te voeren is tot het vroege christendom. Zo stelde Franciscus van Assisi, die de Franciscaanse Orde oprichtte: “Laat hen hun liefde voor elkaar tonen door het werk dat zij voor elkaar verrichten, de Apostel zei ‘Laat ons niet enkel lief hebben in woord, maar in daad en werkelijkheid.’” Veel anarchisten hebben een vergelijkbare opvatting – hoewel meestal niet religieus van oorsprong. **Propaganda van de daad** heeft een meerduidige betekenis: er is zowel een brede //sociale// definitie als een eerder als //​gewelddadig//​ te omschrijven duiding van het begrip. Bij beide interpretaties staat echter centraal dat de daden van mensen spreken, om zo anderen te inspireren. Deze traditie is niet enkel in het anarchisme terug te vinden, maar heeft een lange geschiedenis die terug te voeren is tot het vroege christendom. Zo stelde Franciscus van Assisi, die de Franciscaanse Orde oprichtte: “Laat hen hun liefde voor elkaar tonen door het werk dat zij voor elkaar verrichten, de Apostel zei ‘Laat ons niet enkel lief hebben in woord, maar in daad en werkelijkheid.’” Veel anarchisten hebben een vergelijkbare opvatting – hoewel meestal niet religieus van oorsprong.
Regel 16: Regel 37:
 </​WRAP>​ </​WRAP>​
  
-Nederland kende eind 19de eeuw verschillende religieus-anarchistische initiatieven. In 1899 werd door een groep christen-anarchisten,​ verenigde rond de krant Vrede, geprobeerd hun ideeën van wederzijdse hulp, het principe van de geweldloosheid en het afzien van genotsmiddelen in de praktijk te brengen door een kolonie te stichten in Blaricum in het Gooi.[2] Tevens werd er niet ver van daar in Laren een school geopend welke eveneens op [[Leo Tolstoj|Tolstojs]] ideeën gebaseerd was. Het experiment in Blaricum kwam in 1903 echter tot een abrupt einde toen een woedende intolerante menigte zich in verband met de spoorwegstaking op de kolonie stortte en deze deels in brand stak.[3]+Nederland kende eind 19de eeuw verschillende ​[[religieus anarchisme|religieus-anarchistische]] initiatieven. In 1899 werd door een groep christen-anarchisten,​ verenigde rond de krant //Vrede//, geprobeerd hun ideeën van wederzijdse hulp, het principe van de geweldloosheid en het afzien van genotsmiddelen in de praktijk te brengen door een kolonie te stichten in Blaricum in het Gooi.[2] Tevens werd er niet ver van daar in Laren een school geopend welke eveneens op [[Leo Tolstoj|Tolstojs]] ideeën gebaseerd was. Het experiment in Blaricum kwam in 1903 echter tot een abrupt einde toen een woedende intolerante menigte zich in verband met de spoorwegstaking op de kolonie stortte en deze deels in brand stak.[3]
  
 ==== Syndicalisme en de directe actie ==== ==== Syndicalisme en de directe actie ====
Regel 44: Regel 65:
 Most zijn bekendste pamflet, //The Science of Revolutionary Warfare// uit 1885, bevatte onder andere handleidingen hoe zelf bommen te maken, waaraan hij de bijnaam “Dynamost” overhield. Most zijn bekendste pamflet, //The Science of Revolutionary Warfare// uit 1885, bevatte onder andere handleidingen hoe zelf bommen te maken, waaraan hij de bijnaam “Dynamost” overhield.
  
-Hieronder volgt een onvolledige lijst van vermoordde koningen, ​representanten, legerofficieren etc.:+Hieronder volgt een onvolledige lijst van vermoordde koningen, ​staatsrepresentanten, legerofficieren etc.:
  
   * 1881 Tsaar Alexander II door //Narodnaya Volya//;   * 1881 Tsaar Alexander II door //Narodnaya Volya//;
Regel 90: Regel 111:
   * [6] //Liberty on Violence//, Wendy McElroy; ook als //The Schism Between Individualist and Communist Anarchism in the Nineteenth Century//, in The Journal of Libertarian Studies, vol. 15, no. 1, 2000.   * [6] //Liberty on Violence//, Wendy McElroy; ook als //The Schism Between Individualist and Communist Anarchism in the Nineteenth Century//, in The Journal of Libertarian Studies, vol. 15, no. 1, 2000.
   * [7] //Durruti in the Spanish Revolution//,​ Abel Paz, AK Press 2006, p. 73-75   * [7] //Durruti in the Spanish Revolution//,​ Abel Paz, AK Press 2006, p. 73-75
-  * [8] [[https://​en.wikipedia.org/​wiki/​International_Conference_of_Rome_for_the_Social_Defense_Against_Anarchists|//International Conference of Rome for the Social Defense Against Anarchists//]], bijdrage Wikipedia.+  * [8] //[[https://​en.wikipedia.org/​wiki/​International_Conference_of_Rome_for_the_Social_Defense_Against_Anarchists|International Conference of Rome for the Social Defense Against Anarchists]]//, bijdrage Wikipedia.
   * [9] Gequote in //Fire in the minds of men: origins of the revolutionary faith//, James H. Billington, Transaction Books, New Jersey 1998, p. 417.   * [9] Gequote in //Fire in the minds of men: origins of the revolutionary faith//, James H. Billington, Transaction Books, New Jersey 1998, p. 417.
   * [10] //Violence as a social factor//, Errico Malatesta, 1895   * [10] //Violence as a social factor//, Errico Malatesta, 1895
namespace/propaganda_van_de_daad.1577482502.txt.gz · Laatst gewijzigd: 27/12/19 21:35 door defiance