Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:peter_kropotkin

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie Beide kanten volgende revisie
namespace:peter_kropotkin [09/06/20 06:33]
defiance
namespace:peter_kropotkin [09/06/20 08:59]
defiance [Teksten]
Regel 94: Regel 94:
 Zodra de Eerste Wereldoorlog uitbrak, schreef Kropotkin een brief aan Grave, waarin hij hem vroeg de anarchisten te wijzen op het Duitse gevaar. In het novembernummer (van 1914) van //Freedom// brak de discussie over de oorlog in het anarchistische kamp los. Malatesta leidde de aanval op zijn oude vriend in met //​[[Anarchisten hebben hun beginselen vergeten]]//,​ zonder dat hij de naam van Kropotkin noemde en hij stelde dat men volkeren niet met staten mocht identificeren. Zodra de Eerste Wereldoorlog uitbrak, schreef Kropotkin een brief aan Grave, waarin hij hem vroeg de anarchisten te wijzen op het Duitse gevaar. In het novembernummer (van 1914) van //Freedom// brak de discussie over de oorlog in het anarchistische kamp los. Malatesta leidde de aanval op zijn oude vriend in met //​[[Anarchisten hebben hun beginselen vergeten]]//,​ zonder dat hij de naam van Kropotkin noemde en hij stelde dat men volkeren niet met staten mocht identificeren.
  
-Kropotkin werd gesteund door een minderheid van anarchisten,​ onder wie Tsjerkesoff,​ Grave, Malato, Paul Reclus. Op 12 februari 1915 verscheen het //[[Internationale Anarchistische ​Manifest over de Oorlog]]//, dat ondertekend werd door mensen als Malatesta, Goldman, Berkman, Bertoni en Schapiro, waarin een antimilitaristisch standpunt ingenomen werd en elke oorlog werd veroordeeld. Dit manifest werd beantwoord door het //​[[Manifest van de Zestien]]//,​ dat in feite maar door vijftien mensen ondertekend werd, waarin onomwonden de kant van Frankrijk en Engeland (De Entente) werd gekozen. Hoewel gewoonlijk gesteld wordt dat het slechts een minderheid betrof, telde de tweede oplage volgens één van de ondertekenaars,​ [[Christiaan Cornelissen]],​ al meer dan 120 handtekeningen. De Nederlander schreef in zijn helaas nog steeds ongepubliceerde memoires, //Strijd, lief en leed in de oude socialistische beweging en de vakorganisatie - Persoonlijke herinneringen//:​ "Wij konden ons niet van een wereldgeesel als de oorlog van 1914-1918 is geweest, afmaken met een paar woorden over het '​kapitalisme’.”+Kropotkin werd gesteund door een minderheid van anarchisten,​ onder wie Tsjerkesoff,​ Grave, Malato, Paul Reclus. Op 12 februari 1915 verscheen het //[[Internationaal Anarchistisch ​Manifest over de Oorlog]]//, dat ondertekend werd door mensen als Malatesta, Goldman, Berkman, Bertoni en Schapiro, waarin een antimilitaristisch standpunt ingenomen werd en elke oorlog werd veroordeeld. Dit manifest werd beantwoord door het //​[[Manifest van de Zestien]]//,​ dat in feite maar door vijftien mensen ondertekend werd, waarin onomwonden de kant van Frankrijk en Engeland (De Entente) werd gekozen. Hoewel gewoonlijk gesteld wordt dat het slechts een minderheid betrof, telde de tweede oplage volgens één van de ondertekenaars,​ [[Christiaan Cornelissen]],​ al meer dan 120 handtekeningen. De Nederlander schreef in zijn helaas nog steeds ongepubliceerde memoires, //Strijd, lief en leed in de oude socialistische beweging en de vakorganisatie - Persoonlijke herinneringen//:​ "Wij konden ons niet van een wereldgeesel als de oorlog van 1914-1918 is geweest, afmaken met een paar woorden over het '​kapitalisme’.”
  
 Dit betekende een breuk in de anarchistische beweging en de verwijten aan Kropotkin en co. waren niet van de lucht. [[Errico Malatesta|Malatesta]] schreef later in //[[Peter Kropotkin mijn oude vriend Herinneringen en kritiek]]// (1931): "Hij scheen te vergeten dat hij een internationalist,​ een socialist en een anarchist was; hij vergat wat hijzelf slechts korte tijd ervoor geschreven had over de oorlog die de kapitalisten aan het voorbereiden waren,​...” Door zijn houding raakte Kropotkin in een persoonlijk isolement, dat tot het einde van zijn leven zou duren. Dit betekende een breuk in de anarchistische beweging en de verwijten aan Kropotkin en co. waren niet van de lucht. [[Errico Malatesta|Malatesta]] schreef later in //[[Peter Kropotkin mijn oude vriend Herinneringen en kritiek]]// (1931): "Hij scheen te vergeten dat hij een internationalist,​ een socialist en een anarchist was; hij vergat wat hijzelf slechts korte tijd ervoor geschreven had over de oorlog die de kapitalisten aan het voorbereiden waren,​...” Door zijn houding raakte Kropotkin in een persoonlijk isolement, dat tot het einde van zijn leven zou duren.
Regel 147: Regel 147:
   * [[Brief aan Lenin]], 1920   * [[Brief aan Lenin]], 1920
  
-  * [[De verovering van het brood]], 1906 (boek) 
-  * [[Wederzijdse hulp, een factor in de evolutie]], [[namespace:​Wederzijdse hulp, een factor in de evolutie - fragment I|(fragment I)]], [[namespace:​Wederzijdse hulp, een factor in de evolutie - fragment II|(fragment II)]], 1902, (boek) 
-  * [[Velden, fabrieken en werkplaatsen]],​ [[namespace:​Velden,​ fabrieken en werkplaatsen - fragment|(fragment)]],​ 1912 (boek) 
   * [[De anarchistische moraal]], 1898 (boek)   * [[De anarchistische moraal]], 1898 (boek)
   * [[Memoires van een revolutionair]],​ 1899 (boek)   * [[Memoires van een revolutionair]],​ 1899 (boek)
 +  * [[Wederzijdse hulp, een factor in de evolutie]], [[namespace:​Wederzijdse hulp, een factor in de evolutie - fragment I|(fragment I)]], [[namespace:​Wederzijdse hulp, een factor in de evolutie - fragment II|(fragment II)]], 1902, (boek)
 +  * [[De verovering van het brood]], 1906 (boek)
 +  * [[Velden, fabrieken en werkplaatsen]],​ [[namespace:​Velden,​ fabrieken en werkplaatsen - fragment|(fragment)]],​ 1912 (boek)
 +  * [[De moderne staat]], 1912
  
 ===== Teksten over Kropotkin ===== ===== Teksten over Kropotkin =====
namespace/peter_kropotkin.txt · Laatst gewijzigd: 20/12/21 07:09 door defiance