Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:nederlands_syndicalistisch_vakverbond

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:nederlands_syndicalistisch_vakverbond [07/06/20 20:42]
defiance [Voetnoten]
namespace:nederlands_syndicalistisch_vakverbond [10/06/20 07:32] (huidige)
defiance
Regel 2: Regel 2:
  
 Het **Nederlands Syndicalistisch Vakverbond** (NSV) was een in eerste instantie syndicalistische vakbondsorganisatie. Later ontwikkelde de organisatie zich tot een op [[anarcho-syndicalisme|anarcho-syndicalistische]] principes gestoelde vakbond en sloot deze zich aan bij de [[Internationale Arbeidersassociatie]] (IAA/IWA). Het NSV had een eigen blad genaamd //De Syndicalist//​ dat tussen 1923 en 1940 wekelijks verscheen. Het **Nederlands Syndicalistisch Vakverbond** (NSV) was een in eerste instantie syndicalistische vakbondsorganisatie. Later ontwikkelde de organisatie zich tot een op [[anarcho-syndicalisme|anarcho-syndicalistische]] principes gestoelde vakbond en sloot deze zich aan bij de [[Internationale Arbeidersassociatie]] (IAA/IWA). Het NSV had een eigen blad genaamd //De Syndicalist//​ dat tussen 1923 en 1940 wekelijks verscheen.
 +
 +===== Geschiedenis =====
  
 De NSV werd in juni 1923 opgericht na een scheuring in het //​[[Nationaal Arbeids-Secretariaat]]//​ (NAS), dat zich later bij de communistische //Rode Vakvereniginginternationale//​ (RVI) aansloot, de vakbondsinternationale van de Comintern en daarmee loyaal aan de Sovjet Unie.  De NSV werd in juni 1923 opgericht na een scheuring in het //​[[Nationaal Arbeids-Secretariaat]]//​ (NAS), dat zich later bij de communistische //Rode Vakvereniginginternationale//​ (RVI) aansloot, de vakbondsinternationale van de Comintern en daarmee loyaal aan de Sovjet Unie. 
 +
 +<WRAP right box 40%>
 +{{:​namespace:​de_syndicalist_-_oproep-tot-socialisme-vakbeweging-in-de-oorlog.jpg|}}
 +De Syndicalist,​ krant van het NSV.
 +</​WRAP>​
  
 In de begindagen van het NSV waren er moeilijkheden in de organisatie door de aanhoudende relatie met het NAS. Toen het NAS in 1929 namelijk brak met de RVI, was er een poging om het NAS en het NSV weer te fuseren. Een deel van de NSV was hier niet voor en richtte het //​[[Syndicalistisch Verbond van Bedrijfsorganisaties]]//​ (SVB) op. Toen de fusie tussen het NAS en het NSV toch spaak liep, keerde een deel van het NSV terug en ging samen met de achtergebleven SVB-leden.[1] In de begindagen van het NSV waren er moeilijkheden in de organisatie door de aanhoudende relatie met het NAS. Toen het NAS in 1929 namelijk brak met de RVI, was er een poging om het NAS en het NSV weer te fuseren. Een deel van de NSV was hier niet voor en richtte het //​[[Syndicalistisch Verbond van Bedrijfsorganisaties]]//​ (SVB) op. Toen de fusie tussen het NAS en het NSV toch spaak liep, keerde een deel van het NSV terug en ging samen met de achtergebleven SVB-leden.[1]
namespace/nederlands_syndicalistisch_vakverbond.txt ยท Laatst gewijzigd: 10/06/20 07:32 door defiance