Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:milly_witkop

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:milly_witkop [16/10/19 10:14]
127.0.0.1 Externe bewerking
namespace:milly_witkop [13/08/20 09:16] (huidige)
defiance
Regel 32: Regel 32:
 </​WRAP>​ </​WRAP>​
  
-In Berlijn hielpen Witkop en Rocker mee met het opzetten van de //[[Freie Arbeiter-Union Deutschlands]]//​ (FAUD), waaruit de hedendaagse [[Freie ArbeiterInnen- und Arbeiter-Union|FAU]] tevens voortkomt. De FAUD was de voortzetting van de in de jaren daarvoor van de SPD onafhankelijk geworden //Freie Vereinigung deutscher Gewerkschaften//​ (FVdG).[5] De FAUD had in 1920/1921 enige tijd rond de 150.000 leden. Binnen de FAUD startte Milly Witkop de //Syndikalistischen ​Frauenbund//​ (vert. Syndicalistische Vrouwenbond),​ die zich tot doel stelde vrouwelijke arbeiders en huisvrouwen te organiseren.+In Berlijn hielpen Witkop en Rocker mee met het opzetten van de //[[Freie Arbeiter-Union Deutschlands]]//​ (FAUD), waaruit de hedendaagse [[Freie ArbeiterInnen- und Arbeiter-Union|FAU]] tevens voortkomt. De FAUD was de voortzetting van de in de jaren daarvoor van de SPD onafhankelijk geworden //Freie Vereinigung deutscher Gewerkschaften//​ (FVdG).[5] De FAUD had in 1920/1921 enige tijd rond de 150.000 leden. Binnen de FAUD startte Milly Witkop de //[[Syndikalistische ​Frauenbund]]// (vert. Syndicalistische Vrouwenbond),​ die zich tot doel stelde vrouwelijke arbeiders en huisvrouwen te organiseren.
  
-De //Syndikalistische Frauenbund// bekritiseerde de dubbele uitbuiting van de vrouw door zowel loonarbeid en het huishouden - door de baas en de eigen man. Ze eiste een vergaande gelijke behandeling en een soort van arbeidstijdverkorting voor huisvrouwen door betrokkenheid in het huishouden door de man, door technologische vooruitgang en de collectivisatie van taken. Daarnaast onderzocht ze mogelijkheden voor huisvrouwen om, door middel van product-boycot deel te kunnen nemen aan arbeidsstrijden.+De Syndikalistische Frauenbund bekritiseerde de dubbele uitbuiting van de vrouw door zowel loonarbeid en het huishouden - door de baas en de eigen man. Ze eiste een vergaande gelijke behandeling en een soort van arbeidstijdverkorting voor huisvrouwen door betrokkenheid in het huishouden door de man, door technologische vooruitgang en de collectivisatie van taken. Daarnaast onderzocht ze mogelijkheden voor huisvrouwen om, door middel van product-boycot deel te kunnen nemen aan arbeidsstrijden.
  
-Daarnaast streed Witkop ook mee in de seksuele hervormingsbeweging. Anders als de //​Kommunistische Partei Deutschlands//​ (KPD) en //​Sozialdemokratische Partei Deutschlands//​ (SPD) ging het haar daarbij niet om dat vrouwen in de partijen en het staatsapparaat mee moesten kunnen doen, maar wilde ze dat vrouwen gelijk behandeld werden en deelnamen aan een antiautoritaire beweging.+Daarnaast streed Witkop ook mee in de seksuele hervormingsbeweging. Anders als de //​Kommunistische Partei Deutschlands//​ (KPD) en //​Sozialdemokratische Partei Deutschlands//​ (SPD) ging het haar daarbij niet om dat vrouwen in de partijen en het staatsapparaat mee moesten kunnen doen, maar wilde ze dat vrouwen ​overal ​gelijk behandeld werden en deel zouden worden van een antiautoritaire beweging.
  
 ==== Vlucht uit Duitsland ==== ==== Vlucht uit Duitsland ====
Regel 46: Regel 46:
 ==== Herwaardering ==== ==== Herwaardering ====
  
-In november 2017 heeft de FAU-afdeling uit Jena een vakbondslokaal geopend en naar Milly Witkop vernoemd. Hiermee willen zij Witkop en haar ideeën weer bekender maken. Met dit doel heeft de FAU-Jena omtrent haar eenjarige bestaan van het lokaal in november 2018 een brochure uitgegeven over Milly Witkop. Naast een biografie, staan daar ook talrijke leestips in en bevat de brochure ook de stichtingstekst //Was will der Syndikalistsche ​Frauenbond?//[7], die in 1921 door Milly Witkop werd geschreven.+In november 2017 heeft de FAU-afdeling uit Jena een vakbondslokaal geopend en naar Milly Witkop vernoemd. Hiermee willen zij Witkop en haar ideeën weer bekender maken. Met dit doel heeft de FAU-Jena omtrent haar eenjarige bestaan van het lokaal in november 2018 een brochure uitgegeven over Milly Witkop. Naast een biografie, staan daar ook talrijke leestips in en bevat de brochure ook de stichtingstekst //[[Wat wil de syndicalistische vrouwenbond|Was will der Syndikalistsche ​Frauenbund?]]//[7], die in 1921 door Milly Witkop werd geschreven.
  
 In 2016 verscheen de Nederlandstalige biografie van Milly Witkop onder de titel //Open de poorten van de vrijheid// bij Kelder Uitgeverij. In 2016 verscheen de Nederlandstalige biografie van Milly Witkop onder de titel //Open de poorten van de vrijheid// bij Kelder Uitgeverij.
 +
 +==== Bibliografie ====
 +
 +  * Milly Witkop-Rocker:​ Was will der Syndikalistische Frauenbund? Berlin: Der Syndikalist,​ Fritz Kater, o. J. [1922]; dass., 2. Auflage. Berlin: Der Syndikalist,​ Fritz Kater, 1923. [Reprint: Hamburg 1988].
 +  * Milly Witkop-Rocker,​ Hertha Barwich, Aimée Köster u. a.: Der Syndikalistische Frauenbund, Unrast Verlag, Münster 2007. ISBN 978-3-89771-915-6
 +  * Siegbert Wolf, //Open de Poorten van de Vrijheid. Milly Witkop (1877-1955),​ anarchiste en feministe//,​ Vert. Johny Lenaerts; Oorspr. titel: //Die Tore der Freiheit öffnen. Milly Witkop-Rocker (1877-1955),​ Anarchistin und Feministin//,​ Unrast-Verlag 2006
  
 ===== Teksten ===== ===== Teksten =====
  
-  * [[Wat wil de syndicalistische vrouwenbond?]], 1921+  * [[Wat wil de Syndicalistische Vrouwenbond?]], 1921 
 +  * [[De noodzaak van vrouwenbonden]],​ 1922 
 + 
 +===== Over Milly Witkop ===== 
 + 
 +  * [[Mijn jodendom, mijn anarchisme en Milly Witkop’s Tzedakah]]
  
 ===== Bronnen ===== ===== Bronnen =====
namespace/milly_witkop.1571220879.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 door 127.0.0.1