Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:milly_witkop

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
Volgende revisie Beide kanten volgende revisie
namespace:milly_witkop [29/04/19 22:50]
defiance
namespace:milly_witkop [21/06/19 16:41]
defiance
Regel 8: Regel 8:
 **Milly Witkop (3 maart 1877 - 23 november 1955)** was een in Oekraïne geboren joodse anarcho-syndicaliste,​ feministe, schrijfster en activist. Witkop werkte mee aan verschillende anarchistische en antimilitaristische kranten en was medeoprichtster van de //Freie Arbeiter-Union Deutschlands//​ (FAUD), de voorloper van de hedendaagse //Freie Arbeiter*innen Union// (FAU). Ze was tevens de partner van de bekende anarcho-syndicalist Rudolf Rocker. **Milly Witkop (3 maart 1877 - 23 november 1955)** was een in Oekraïne geboren joodse anarcho-syndicaliste,​ feministe, schrijfster en activist. Witkop werkte mee aan verschillende anarchistische en antimilitaristische kranten en was medeoprichtster van de //Freie Arbeiter-Union Deutschlands//​ (FAUD), de voorloper van de hedendaagse //Freie Arbeiter*innen Union// (FAU). Ze was tevens de partner van de bekende anarcho-syndicalist Rudolf Rocker.
  
-===== Biografie[1] =====+===== Biografie =====
  
-Milly Witkop wordt in 1877 in een joods dropje in het Russische Rijk geboren. Ze leerde voor kleermaakster en emigreerde in 1894 naar Londen, waar ze zich bij de anarchistische arbeidersbeweging aansloot. Ze was samen met haar partnet Rudolf Rocker met wie ze, geheel tegen de toen heersende conventies in, niet trouwde. Ze stelde daarover "​Liefde is altijd vrij. Als liefde ophoud vrij te zijn, is het prostitutie."​[2] Samen met Rocker is Witkop binnen verschillende groepen en kranten actief en ondersteunde arbeiders in arbeidsconflicten en protesteerde tegen het antisemitisme in Rusland.+Milly Witkop wordt in 1877 in een joods dropje in het Russische Rijk geboren. Ze leerde voor kleermaakster en emigreerde in 1894 naar Londen, waar ze zich bij de anarchistische arbeidersbeweging aansloot. Ze was samen met haar partnet Rudolf Rocker met wie ze, geheel tegen de toen heersende conventies in, niet trouwde. Ze stelde daarover "​Liefde is altijd vrij. Als liefde ophoud vrij te zijn, is het prostitutie."​[2] Samen met Rocker is Witkop binnen verschillende groepen en kranten actief en ondersteunde arbeiders in arbeidsconflicten en protesteerde tegen het antisemitisme in Rusland.[1]
  
 <WRAP left box 30%> <WRAP left box 30%>
Regel 47: Regel 47:
  
 In november 2017 heeft de FAU-afdeling uit Jena een vakbondslokaal geopend en naar Milly Witkop vernoemd. Hiermee willen zij Witkop en haar ideeën weer bekender maken. Met dit doel heeft de FAU-Jena omtrent haar eenjarige bestaan van het lokaal in november 2018 een brochure uitgegeven over Milly Witkop. Naast een biografie, staan daar ook talrijke leestips in en bevat de brochure ook de stichtingstekst //Was will der Syndikalistsche Frauenbond?//​[7],​ die in 1921 door Milly Witkop werd geschreven. In november 2017 heeft de FAU-afdeling uit Jena een vakbondslokaal geopend en naar Milly Witkop vernoemd. Hiermee willen zij Witkop en haar ideeën weer bekender maken. Met dit doel heeft de FAU-Jena omtrent haar eenjarige bestaan van het lokaal in november 2018 een brochure uitgegeven over Milly Witkop. Naast een biografie, staan daar ook talrijke leestips in en bevat de brochure ook de stichtingstekst //Was will der Syndikalistsche Frauenbond?//​[7],​ die in 1921 door Milly Witkop werd geschreven.
 +
 +In 2016 verscheen de Nederlandstalige biografie van Milly Witkop onder de titel //Open de poorten van de vrijheid// bij Kelder Uitgeverij.
  
 ===== Teksten ===== ===== Teksten =====
namespace/milly_witkop.txt · Laatst gewijzigd: 27/01/20 21:30 door defiance