Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:johann_most

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:johann_most [16/10/19 10:14]
127.0.0.1 Externe bewerking
namespace:johann_most [27/12/19 17:46] (huidige)
defiance
Regel 15: Regel 15:
 Op jonge leeftijd weerde Johann Most zich sterk tegen de wat hij later "​Prügelpädagogiek"​ zou noemen. Hij werd op school en thuis regelmatig geslagen. Hierom werd hij op zijn 13de van school gewezen wegens een schoolstaking. Daarop leerde hij een vak als boekbinder en trok als gezel na zijn leer door Duitsland, Hongarije en Zwitserland waar hij bij verschillende Meesters werkte. In deze tijd kwam hij met de arbeidersbeweging in contact. Op jonge leeftijd weerde Johann Most zich sterk tegen de wat hij later "​Prügelpädagogiek"​ zou noemen. Hij werd op school en thuis regelmatig geslagen. Hierom werd hij op zijn 13de van school gewezen wegens een schoolstaking. Daarop leerde hij een vak als boekbinder en trok als gezel na zijn leer door Duitsland, Hongarije en Zwitserland waar hij bij verschillende Meesters werkte. In deze tijd kwam hij met de arbeidersbeweging in contact.
  
-===== Sociaal-demokratische ​tijd =====+===== Sociaal-democratische ​tijd =====
  
-In oktober 1868 trok Most naar Wenen. De arbeidersbeweging was in Oostenrijk in korte tijd sterk gegroeid en er waren vele scholingsorganisaties voor en door arbeiders ontstaan die zich oriënteerden aan de ideeën van de socialistische theoreticus Ferdinand Lassalle. De arbeidersbeweging schoof in deze tijd meer en meer in de richting van de SDAP in Duitsland. Hoewel Most nooit een officiële positie binnen de partij bekleedde, werd hij een polupaire ​spreker en een belangrijke figuur binnen de arbeidersbeweging.+In oktober 1868 trok Most naar Wenen. De arbeidersbeweging was in Oostenrijk in korte tijd sterk gegroeid en er waren vele scholingsorganisaties voor en door arbeiders ontstaan die zich oriënteerden aan de ideeën van de socialistische theoreticus Ferdinand Lassalle. De arbeidersbeweging schoof in deze tijd meer en meer in de richting van de SDAP in Duitsland. Hoewel Most nooit een officiële positie binnen de partij bekleedde, werd hij een populaire ​spreker en een belangrijke figuur binnen de arbeidersbeweging.
  
-Met de groei van de arbeidersbeweging,​ steeg ook de druk van de regering hierop, welke met toenemende repressie reageerde. In december 1869 organiseerde Johann Most mee aan een arbeidersdemonstratie. Daar namen tussen de 30.000 en 40.000 ​arbieders ​aan deel die zich verzamelde voor het parlementsgebouw. Als reactie hierop wed Most samen met een aantal andere Oostenrijkse socialisten gevangengenomen en wegens '​hoogverraad'​ tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.[1][2] Daarna werd hij wegens zijn onbedwingbare,​ subversieve activiteiten nog vele malen opgepakt en opgesloten.[3]+Met de groei van de arbeidersbeweging,​ steeg ook de druk van de regering hierop, welke met toenemende repressie reageerde. In december 1869 organiseerde Johann Most mee aan een arbeidersdemonstratie. Daar namen tussen de 30.000 en 40.000 ​arbeiders ​aan deel die zich verzamelde voor het parlementsgebouw. Als reactie hierop wed Most samen met een aantal andere Oostenrijkse socialisten gevangengenomen en wegens '​hoogverraad'​ tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.[1][2] Daarna werd hij wegens zijn onbedwingbare,​ subversieve activiteiten nog vele malen opgepakt en opgesloten.[3]
  
 ===== Verschuiving richting het anarchisme ===== ===== Verschuiving richting het anarchisme =====
  
 In 1878 vertrok Most naar Londen waar hij enthousiast ontvangen werd door de grote groep Duitse ballingen. Hij werd daar in 1881 gearresteerd omdat hij in een artikel de gelukte aanslag op tsaar Alexander II bejubeld had en veroordeeld tot 18 maanden dwangarbeid. Na het uitzitten van zijn straf vertrok hij naar Amerika. Ook daar ging hij, als John Most, door met zijn propaganda-activiteiten voor de anarchistische sociaal-revolutionaire partij en werd meerdere malen veroordeeld tot een gevangenisstraf. In 1878 vertrok Most naar Londen waar hij enthousiast ontvangen werd door de grote groep Duitse ballingen. Hij werd daar in 1881 gearresteerd omdat hij in een artikel de gelukte aanslag op tsaar Alexander II bejubeld had en veroordeeld tot 18 maanden dwangarbeid. Na het uitzitten van zijn straf vertrok hij naar Amerika. Ook daar ging hij, als John Most, door met zijn propaganda-activiteiten voor de anarchistische sociaal-revolutionaire partij en werd meerdere malen veroordeeld tot een gevangenisstraf.
 +
 +Hij werd in de Verenigde Staten een prominente vertegenwoordiger van de //​[[propaganda van de daad]]//. Hierover zei hij: "​“Het bestaande systeem zal het snelst en het meest radicaal omver geworden worden door de vernietiging van al zijn vertegenwoordigers. Daarom moet er een massaslachting van alle vijanden van het volk in beweging worden gebracht.”[4]
  
 ===== Geschriften ===== ===== Geschriften =====
  
-In 1873 schreef Johan Most een samenvatting van Karl Marx' //Das Kapital//, gericht op ongeschoolde arbeiders, welke relatief goed werd ontvangen en later op aanvraag van Karl Liebknecht door Marx en Engels nog werd verbeterd. De eerste uitgave van zijn bekendste strijdschrift,​ //Die Gottespest//,​ dateert van rond 1883 en werd in de daaropvolgende jaren in vele talen vertaald. In een biografie over Johan Most stelt Frederic Trautman dat Most tegen het einde van zijn leven "een militante atheïst was met de geestdrift van een religieuze fanaticus"​ die "de Bijbel beter kende dan vele geestelijken."​[4]+In 1873 schreef Johan Most een samenvatting van Karl Marx' //Das Kapital//, gericht op ongeschoolde arbeiders, welke relatief goed werd ontvangen en later op aanvraag van Karl Liebknecht door Marx en Engels nog werd verbeterd. De eerste uitgave van zijn bekendste strijdschrift,​ //Die Gottespest//,​ dateert van rond 1883 en werd in de daaropvolgende jaren in vele talen vertaald. In een biografie over Johan Most stelt Frederic Trautman dat Most tegen het einde van zijn leven "een militante atheïst was met de geestdrift van een religieuze fanaticus"​ die "de Bijbel beter kende dan vele geestelijken."​[5]
  
 ===== Teksten ===== ===== Teksten =====
Regel 38: Regel 40:
   * [2] Scheu, Heinrich: Der Wiener Hochverratsprozeß. Wiener Volksbuchhandlung,​ Wien 1911.   * [2] Scheu, Heinrich: Der Wiener Hochverratsprozeß. Wiener Volksbuchhandlung,​ Wien 1911.
   * [3] Uit de inleiding, van //De Godspest//, 1924, door Jacq Krul.   * [3] Uit de inleiding, van //De Godspest//, 1924, door Jacq Krul.
-  * [4] Frederic Trautmann, The Voice of Terror: A Biography of Johann Most. Westport, CT: Greenwood Press, 1980, ISBN 0-313-22053-0, ​+  * [4] Liberty on Violence, Wendy McElroy; ook als The Schism Between Individualist and Communist Anarchism in the Nineteenth Century, in The Journal of Libertarian Studies, vol. 15, no. 1, 2000. 
 +  * [5] Frederic Trautmann, The Voice of Terror: A Biography of Johann Most. Westport, CT: Greenwood Press, 1980, ISBN 0-313-22053-0, ​
namespace/johann_most.txt · Laatst gewijzigd: 27/12/19 17:46 door defiance