Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen

namespace:jean_grave

Dit is een oude revisie van het document!


Jean Grave

Jean Grave, ca. 1910

Jean Grave (16 october 1854, Le Breuil-sur-Couze – 8 december 1939, Vienne-en-Val) was een belangrijke activist voor de anarchistische beweging in Frankrijk. Hij was samen met Élisée Reclus betrokken bij de krant Révolté. In eerste instantie socialist werd hij na 1880 anarchist en een belangrijke verspreider van de ideeën van Peter Kropotkin.

In 1892 schreef Grave La Société mourante et l'anarchie (vert. De stervende maatschappij en de anarchie), welke een voorwoord kreeg van Octave Mirbeau. Grave kreeg hiervoor twee jaar gevangenisstraf kreeg. Mibreau had, net als Éliseé Reclus, Pal Adam en Bernard Lazare voor Grave getuigd, maar dit had geen resultaat. De rechtszaak maakte uiteindelijk het boek enkel populairder en al snel volgde een Duitse, Spaanse, Portugese, Italiaanse, Jiddische en ook Nederlandse vertaling.

In 1914 koos Grave tijdens de Eerste Wereldoorlog uiteindelijk de zijde van Kropotkin door het 'Manifest van de Zestien' te tekenen. Hiermee kwam hij lijnrecht tegenover de anti-oorlogsanarchisten als Errico Malatesta te staan die deelname aan de Eerste Wereldoorlog afwezen als een oorlog in het belang van de bourgeoisie en tegen die van het volk.

Biografie

Teksten

Bibliografie

  • La Société au lendemain de la Révolution, 1882
  • Organisation de la propagande révolutionnaire, 1883
  • Autorité et Organisation, 1885
  • La Révolution et l'autonomie selon la science, 1885
  • La Société Mourante et l'Anarchie, 1892
  • La Société Future, 1895
  • La Grande Famille, 1896
  • L'Individu et la Société, 1897
  • Le Machinisme, 1898
  • La panacée-Revolution, 1898
  • L'Anarchie, son but, ses moyens, 1899
  • La colonisation, 1900
  • Enseignement bourgeois et enseignement libertaire, 1900
  • Les Aventures de Nono, 1901
  • Organisation, initiative, cohésion. 1902
  • Malfaiteurs!, 1903
  • Responsabilité!, 1904 (theater)
  • Le syndicalisme dans l'évolution sociale, 1908
  • Terre Libre, 1908
  • Si j'avais à parler aux électeurs, 1912
  • Les scientifiques et Contre la folie des armements, 1913
namespace/jean_grave.1551685133.txt.gz · Laatst gewijzigd: 04/03/19 07:38 door defiance