Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:international_workingmen_s_association

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:international_workingmen_s_association [11/01/19 14:50]
defiance
namespace:international_workingmen_s_association [16/10/19 10:14] (huidige)
Regel 10: Regel 10:
 ===== Libertaire afsplitsing ===== ===== Libertaire afsplitsing =====
  
-In 1872 splitste de organisatie zie op door een conflict tussen communistische en anarchistische facties waarna in 1876 de organisatie zichzelf ophief. Anarchisten organiseerden zich na de splitsing op 15 en 16 september 1872 in een tweedaags congres dat werd gehouden in Saint-Imier,​ in de Zwitserse Jura. Daar verklaarden zij zich de ware erfgenamen van de //​Internationale//​ en verwierpen de uitsluiting van [[Michael Bakoenin]] en [[James Guillaume]] op het //Haagse Congres// als niet representatief en onrechtmatig. Uiteindelijk nam de anarchistische tak het programma opgesteld door Bakoenin aan en verwierp expliciet dat van [[Karl Marx]]. In 1889 vormde zich daarna de //Tweede Internationale//,​ die een sociaal-democratisch en marxistisch karakter kreeg en actief de anarcho-syndicalistische tendensen uit bleef sluiten. Er zouden uiteindelijk nog vele //internationales// volgen.+In 1872 splitste de organisatie zie op door een conflict tussen communistische en anarchistische facties waarna in 1876 de organisatie zichzelf ophief. Anarchisten organiseerden zich na de splitsing op 15 en 16 september 1872 in een tweedaags congres dat werd gehouden in Saint-Imier,​ in de Zwitserse Jura. Daar verklaarden zij zich de ware erfgenamen van de //​Internationale//​ en verwierpen de uitsluiting van [[Michael Bakoenin]] en [[James Guillaume]] op het //Haagse Congres// als niet representatief en onrechtmatig. Uiteindelijk nam de anarchistische tak het programma opgesteld door Bakoenin aan en verwierp expliciet dat van [[Karl Marx]]. In 1889 vormde zich daarna de //Tweede Internationale//,​ die een sociaal-democratisch en marxistisch karakter kreeg en actief de anarcho-syndicalistische tendensen uit bleef sluiten. Er zouden uiteindelijk nog vele //Internationales//​ volgen, waaronder een //Derde Internationale//​ (de Komintern) en //Vierde Internationale// volgen.
  
 Otto von Bissmarck merkte na het horen van de splitsing van de Eerste Internationale op dat //"​Gekroonde hoofden, rijkdom en privilege zullen bibberen mogen Zwart en Rood zich ooit weer verenigen!"//​ Otto von Bissmarck merkte na het horen van de splitsing van de Eerste Internationale op dat //"​Gekroonde hoofden, rijkdom en privilege zullen bibberen mogen Zwart en Rood zich ooit weer verenigen!"//​
  
 Op een congres in Berlijn werd in 1922 door anarcho-syndicalisten uiteindelijk besloten om de "​Eerste Internationale"​ opnieuw op te richten als de [[International Workers Association]]. Deze bestaat heden ten dage nog steeds. Op een congres in Berlijn werd in 1922 door anarcho-syndicalisten uiteindelijk besloten om de "​Eerste Internationale"​ opnieuw op te richten als de [[International Workers Association]]. Deze bestaat heden ten dage nog steeds.
- 
-Later zouden er nog een //Tweede Internationale//,​ //Derde Internationale//​ (de Komintern) en //Vierde Internationale//​ volgen. 
  
namespace/international_workingmen_s_association.txt ยท Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 (Externe bewerking)