Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen

namespace:errico_malatesta

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:errico_malatesta [03/01/18 01:13]
autonomia
namespace:errico_malatesta [08/09/18 18:13] (huidige)
autonomia
Regel 17: Regel 17:
 Malatesta staat nu onder constante politiebewaking en ziet zich genoodzaakt Italië te verlaten. Hij verblijft kort in Egypte, wordt uitgewezen door de Italiaans consul en zwerft als schipmaat over de Middenlandse zee, tot hij uiteindelijk Frankrijk binnen mag. Even werkt hij met [[Peter Kropotkin|Kropotkin]] aan het tijdschrift ´La Revolte´ tot hij ook Zwitserland uit wordt gezet. Hij zwerft van Roemenië, naar België, Frankrijk tot hij in eind 1880 Londen neerstrijkt. Hier neemt hij deel aan de Internationale van 1881, het congres waar de Anarchistische Internationale wordt geboren. Malatesta staat nu onder constante politiebewaking en ziet zich genoodzaakt Italië te verlaten. Hij verblijft kort in Egypte, wordt uitgewezen door de Italiaans consul en zwerft als schipmaat over de Middenlandse zee, tot hij uiteindelijk Frankrijk binnen mag. Even werkt hij met [[Peter Kropotkin|Kropotkin]] aan het tijdschrift ´La Revolte´ tot hij ook Zwitserland uit wordt gezet. Hij zwerft van Roemenië, naar België, Frankrijk tot hij in eind 1880 Londen neerstrijkt. Hier neemt hij deel aan de Internationale van 1881, het congres waar de Anarchistische Internationale wordt geboren.
  
-Na een uitstapje in 1882 naar Egypte, waar hij meevecht tegen de Britse bezetters, keert hij clandestien terug naar Italië. Hij richt in Florence //`La Question Sociale`// op, het eerste anarchistische weekblad van Italië. In 1884 wordt hij gearresteerd en veroordeeld tot 3 jaar gevangenschap. In afwachting van de uitvoering van deze gevangenschap verzorgt hij, net als veel andere anarchisten,​ in Napels de slachtoffers van een cholera epidemie. Hij ontvlucht Italië en leeft van 1885 tot 1887 in Buenos Aires, waar hij het tijdschrift ´La Question Sociale` voortzet en een bijdrage levert aan de oprichting van de eerste militante arbeidersbond in Argentië, de Bakkersbond.+Na een uitstapje in 1882 naar Egypte, waar hij meevecht tegen de Britse bezetters, keert hij clandestien terug naar Italië. Hij richt in Florence //`La Question Sociale`// op, het eerste anarchistische weekblad van Italië. In 1884 wordt hij gearresteerd en veroordeeld tot 3 jaar gevangenschap. In afwachting van de uitvoering van deze gevangenschap verzorgt hij, net als veel andere anarchisten,​ in Napels de slachtoffers van een cholera epidemie. Hij ontvlucht Italië en leeft van 1885 tot 1887 in Buenos Aires, waar hij het tijdschrift ´La Question Sociale` voortzet en een bijdrage levert aan de oprichting van de eerste militante arbeidersbond in Argentinië, de Bakkersbond.
  
 In 1889 is hij in Nice, richt daar de krant //​`L´associazione´//​ op, maar moet al snel naar Londen vluchten. Hij verblijft de daaropvolgende 8 jaren hoofdzakelijk in Londen, met clandestiene uitstappen naar Frankrijk, Spanje, Italië en Zwitserland. Hij blijft met grote regelmaat artikelen schrijven. In 1889 is hij in Nice, richt daar de krant //​`L´associazione´//​ op, maar moet al snel naar Londen vluchten. Hij verblijft de daaropvolgende 8 jaren hoofdzakelijk in Londen, met clandestiene uitstappen naar Frankrijk, Spanje, Italië en Zwitserland. Hij blijft met grote regelmaat artikelen schrijven.
Regel 23: Regel 23:
 In 1897 verleent de Italiaanse overheid hem amnestie en mag hij openlijk naar zijn geboorteland terugkeren. Hij richt de krant //​´L´Agitazione´//​ op. In 1898 wordt hij opnieuw gearresteerd en veroordeeld tot 6 maanden gevangenschap en 5 jaar verbanning naar een strafkolonie,​ eerst op het eiland Ustica, daarna op het eiland Lampedusa. Hij ontsnapt en keert in 1899 terug naar Londen. In hetzelfde jaar is hij enige maanden in de VS en brengt daar het tijdschrift //`La Question Sociale´// uit. In de VS wordt ook een aanslag op hem gepleegd, door een mede-anarchist die met hem van mening verschilt over de organisatievraag. Hij overleeft het schot in zijn been en keert terug naar Londen. In 1897 verleent de Italiaanse overheid hem amnestie en mag hij openlijk naar zijn geboorteland terugkeren. Hij richt de krant //​´L´Agitazione´//​ op. In 1898 wordt hij opnieuw gearresteerd en veroordeeld tot 6 maanden gevangenschap en 5 jaar verbanning naar een strafkolonie,​ eerst op het eiland Ustica, daarna op het eiland Lampedusa. Hij ontsnapt en keert in 1899 terug naar Londen. In hetzelfde jaar is hij enige maanden in de VS en brengt daar het tijdschrift //`La Question Sociale´// uit. In de VS wordt ook een aanslag op hem gepleegd, door een mede-anarchist die met hem van mening verschilt over de organisatievraag. Hij overleeft het schot in zijn been en keert terug naar Londen.
  
-Hij voorziet in zijn levensonderhoud door te werken als vrijgevestigde mecanicien. Tussen 1900 en 1913 richt hij verschillende Italiaanstalige kranten op, zoals //‘Cause e Effeti’//​(1900),​ ‘L‘Internazionale’ (1900) en //‘La Revoluzione Sociale’//​ (1902). In 1907 neemt hij deel aan het [[Internationale Anarchistische Congres in Amsterdam]] waar Malatesta samen met [[Rudolf Rocker]] en [[Alexander Schapiro]] aangewezen wordt als voorzitter de van Anarchistische Internationale,​ die vanuit ​London ​tot 1911 functioneerde.+Hij voorziet in zijn levensonderhoud door te werken als vrijgevestigde mecanicien. Tussen 1900 en 1913 richt hij verschillende Italiaanstalige kranten op, zoals //‘Cause e Effeti’//​(1900),​ ‘L‘Internazionale’ (1900) en //‘La Revoluzione Sociale’//​ (1902). In 1907 neemt hij deel aan het [[Internationale Anarchistische Congres in Amsterdam]] waar Malatesta samen met [[Rudolf Rocker]] en [[Alexander Schapiro]] aangewezen wordt als voorzitter de van Anarchistische Internationale,​ die vanuit ​Londen ​tot 1911 functioneerde.
  
 In 1913 keert Malatesta terug in Italië, geeft daar de //​‘Volontà’//​ uit in Ancona, maar de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog dwingt hem om terug te keren naar Londen. De oorlogsjaren brengen verwarring in de anarchistische beweging. Vooraanstaande anarchisten als Kropotkin en [[Jean Grave|Grave]] steunen de geallieerden. Malatesta blijft loyaal aan zijn anarchistische idealen en keurt de oorlog af. In 1913 keert Malatesta terug in Italië, geeft daar de //​‘Volontà’//​ uit in Ancona, maar de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog dwingt hem om terug te keren naar Londen. De oorlogsjaren brengen verwarring in de anarchistische beweging. Vooraanstaande anarchisten als Kropotkin en [[Jean Grave|Grave]] steunen de geallieerden. Malatesta blijft loyaal aan zijn anarchistische idealen en keurt de oorlog af.
namespace/errico_malatesta.txt · Laatst gewijzigd: 08/09/18 18:13 door autonomia