Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:daniel_guerin

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:daniel_guerin [19/11/19 21:30]
defiance
namespace:daniel_guerin [09/04/20 08:33] (huidige)
defiance [Teksten]
Regel 10: Regel 10:
 ===== Biografie ===== ===== Biografie =====
  
-Daniel Guérin werd geboren in een liberale familie waar veel interesse in de kunsten en letteren bestond. Hij volgde universitaire studies en rond 1930 las hij werken van [[Karl Marx|Marx]], [[Pierre-Joseph Proudhon|Proudhon]],​ [[George Sorel|Sorel]],​ Lenin en Trotski. De jonge Guérin brak met het burgerlijke milieu waaruit hij afkomstig was en trad naar voor als een linkse activist. Hij werkte in die dagen namelijk mee aan het tijdschrift //La Révolution prolétarienne//​ dat in 1925 door de revolutionair-syndicalist [[Pierre Monatte]] was opgericht.+Daniel Guérin werd geboren in een liberale familie waar veel interesse in de kunsten en letteren bestond. Hij volgde universitaire studies en rond 1930 las hij werken van Karl Marx, [[Pierre-Joseph Proudhon|Proudhon]],​ [[George Sorel|Sorel]],​ Lenin en Trotski. De jonge Guérin brak met het burgerlijke milieu waaruit hij afkomstig was en trad naar voor als een linkse activist. Hij werkte in die dagen namelijk mee aan het tijdschrift //La Révolution prolétarienne//​ dat in 1925 door de revolutionair-syndicalist [[Pierre Monatte]] was opgericht.
  
 Guérin liet zich verder opmerken in de strijd tegen het kolonialisme in Libanon en Indo-China (de Franse kolonies in het huidige Vietnam, Laos en Cambodja) en hij werd actief in de beweging //La Gauche révolutionnaire//​. Midden 1938 werd hij een van de verantwoordelijken van de //Parti Socialiste Ouvrier et Paysan// (PSOP). Ideologisch bevond hij zich toen aan de linkerzijde van deze partij en hij correspondeerde zelfs met Trotski. Guérin liet zich verder opmerken in de strijd tegen het kolonialisme in Libanon en Indo-China (de Franse kolonies in het huidige Vietnam, Laos en Cambodja) en hij werd actief in de beweging //La Gauche révolutionnaire//​. Midden 1938 werd hij een van de verantwoordelijken van de //Parti Socialiste Ouvrier et Paysan// (PSOP). Ideologisch bevond hij zich toen aan de linkerzijde van deze partij en hij correspondeerde zelfs met Trotski.
Regel 28: Regel 28:
   * [[De fascistische tactiek]], 1936   * [[De fascistische tactiek]], 1936
  
-  * [[Het anarchisme]],​ 1965 (boek)+  * [[Het anarchisme Guerin|Het anarchisme]],​ 1965 (boek)
   * [[Voor een libertair marxisme]], 1969 (boek)   * [[Voor een libertair marxisme]], 1969 (boek)
   * [[De klassenstrijd in de Franse Revolutie]],​ 1973 (boek)   * [[De klassenstrijd in de Franse Revolutie]],​ 1973 (boek)
namespace/daniel_guerin.1574199044.txt.gz · Laatst gewijzigd: 19/11/19 21:30 door defiance