Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:anarcho-syndicalisme

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:anarcho-syndicalisme [25/03/20 09:57]
defiance [Klassenstrijd en directe actie]
namespace:anarcho-syndicalisme [03/12/20 08:06] (huidige)
defiance [Naoorlogse periode]
Regel 89: Regel 89:
   * [[Emma Goldman]] (VS)   * [[Emma Goldman]] (VS)
   * [[Albert de Jong]] (NL)   * [[Albert de Jong]] (NL)
-  * [[Ricardo Flores Magon]] (Mex)+  * [[Ricardo Flores Magon]] (MEX)
   * [[Fernand Pelloutier]] (FR)   * [[Fernand Pelloutier]] (FR)
   * [[Émile Pouget]] (FR)   * [[Émile Pouget]] (FR)
Regel 164: Regel 164:
 ==== Naoorlogse periode ==== ==== Naoorlogse periode ====
  
-Na de Tweede Wereldoorlog was de Duitse anarchistische beweging volledig verslagen. [[Rudolf Rocker]] was van mening dat het onmogelijk zou zijn in Duitsland weer een anarchistische beweging op te bouwen. Hij was van mening dat jonge Duitsers in post-Nazi-Duitsland cynisch zouden zijn geworden of dat zij nog altijd sympathieën zouden koesteren het nationaal-socialisme. Desondanks werd er in 1947 de //​Föderation freiheitlicher Sozialisten//​ (FFS) door voormalige FAUD-leden opgericht. Rocker schreef voor de krant van de FFS, genaamd //Die Freie Gesellschaft//,​ welke tot 1953 zou bestaan.[6] Joodse anarchisten in ballingschap rond de krant //Fraye Arbeter Shtime// stuurden vanuit de Verenigde Staten ondersteuning voor de anarchisten in Duitsland.[7]+Na de Tweede Wereldoorlog was de Duitse anarchistische beweging volledig verslagen. [[Rudolf Rocker]] was van mening dat het onmogelijk zou zijn in Duitsland weer een anarchistische beweging op te bouwen. Hij was van mening dat jonge Duitsers in post-Nazi-Duitsland cynisch zouden zijn geworden of dat zij nog altijd sympathieën zouden koesteren het nationaal-socialisme. Desondanks werd er in 1947 de //​Föderation freiheitlicher Sozialisten//​ (FFS) door voormalige FAUD-leden opgericht. Rocker schreef voor de krant van de FFS, genaamd //Die Freie Gesellschaft//,​ welke tot 1953 zou bestaan.[6] Joodse anarchisten in ballingschap rond de krant //[[Fraye Arbeter-Shtime]]// stuurden vanuit de Verenigde Staten ondersteuning voor de anarchisten in Duitsland.[7]
  
 In Toulouse werd er in 1951 een eerste congres van de nu veel kleinere //​[[Internationale Arbeidersassociatie]]//​ (IAA) georganiseerd,​ in een poging deze opnieuw op te richten. Op dit congres waren afgevaardigden uit o.a. Cuba, Argentinië,​ Spanje, Zweten, Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Groot-Brittannië,​ Bulgarije en Portugal aanwezig. Zij representeerden meestal echter zeer kleine groepen of organisaties. In Toulouse werd er in 1951 een eerste congres van de nu veel kleinere //​[[Internationale Arbeidersassociatie]]//​ (IAA) georganiseerd,​ in een poging deze opnieuw op te richten. Op dit congres waren afgevaardigden uit o.a. Cuba, Argentinië,​ Spanje, Zweten, Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Groot-Brittannië,​ Bulgarije en Portugal aanwezig. Zij representeerden meestal echter zeer kleine groepen of organisaties.
Regel 174: Regel 174:
 In Nederland waren [[Christiaan Cornelissen]],​ [[Clara Wichmann]], [[Albert de Jong]], [[Arthur Lehning]] en [[Anton Constandse]] invloedrijke syndicalisten en anarcho-syndicalisten. In Nederland waren [[Christiaan Cornelissen]],​ [[Clara Wichmann]], [[Albert de Jong]], [[Arthur Lehning]] en [[Anton Constandse]] invloedrijke syndicalisten en anarcho-syndicalisten.
  
-Het //Nationaal Arbeids-Secretariaat//​ (NAS) was een de eerste vakcentrale in de Nederlandse geschiedenis. Het NAS werd opgericht in 1893 op instigatie van de Tweede Internationale,​ welke eerder sociaal-democratisch en autoritair-communistisch gedomineerd was, maar kreeg een sterk syndicalistisch karakter. Met de toetreding tot de communistische //Rode Vakverenigings-Internationale//​ (RVI) ontstond er onvrede binnen het NAS en het syndicalistische deel scheurde in 1923 van de organisatie af. Na de overname van Stalin in 1927 brak het NAS echter met de aan de ComIntern verbonden RVI.+Het //[[Nationaal Arbeids-Secretariaat]]// (NAS) was een de eerste vakcentrale in de Nederlandse geschiedenis. Het NAS werd opgericht in 1893 op instigatie van de Tweede Internationale,​ welke eerder sociaal-democratisch en autoritair-communistisch gedomineerd was, maar kreeg een sterk syndicalistisch karakter. Met de toetreding tot de communistische //Rode Vakverenigings-Internationale//​ (RVI) ontstond er onvrede binnen het NAS en het syndicalistische deel scheurde in 1923 van de organisatie af. Na de overname van Stalin in 1927 brak het NAS echter met de aan de ComIntern verbonden RVI.
  
-Na de scheuring binnen het NAS werd in juni 1923 het //​[[Nederlands Syndicalistisch Vakverbond]]//​ (NSV) opgericht. Het NSV trad toe tot de IAA, maar nam pas vanaf 1929, na grote interne moeilijkheden,​ duidelijk anarcho-syndicalistische standpunten in. Het ledenaantal liep van ongeveer 7500 terug tot rond 3000 in 1929 en ruim 1500 in 1940. Albert de Jong was zeer actief binnen het NSV en schreef o.a. voor diens blad //​Grondslagen//​ en //De Syndicalist//​. Tevens was hij voor het NSV afgevaardigde bij verschillende congressen van de IAA.+Na de scheuring binnen het NAS werd in juni 1923 het //​[[Nederlands Syndicalistisch Vakverbond]]//​ (NSV) opgericht. Doch kreeg het NSV eveneens te maken met een afscheiding. Er was een poging om te fuseren met het NAS toen deze dienst banden met het RVI had gebroken. Uit onvrede hierover splitste een deel van het NSV af en richtte het //​[[Syndicalistisch Verbond van Bedrijfsorganisaties]]//​. Nadat de fusie tussen het NSV en het NAS van de baan was keerde een groot deel van het SVB uiteindelijk terug naar het NSV. Het NSV trad toe tot de IAA, maar nam pas vanaf 1929, na grote interne moeilijkheden,​ duidelijk anarcho-syndicalistische standpunten in. Het ledenaantal liep door de conflicten en de daarmee gepaard gaande onzekerheid ​van ongeveer 7500 terug tot rond 3000 in 1929 en ruim 1500 in 1940. Albert de Jong was zeer actief binnen het NSV en schreef o.a. voor diens blad //​Grondslagen//​ en //De Syndicalist//​. Tevens was hij voor het NSV afgevaardigde bij verschillende congressen van de IAA.
  
 Tijdens de bezetting door de Nazi's in 1940 werden zowel het NAS als het NSV verboden. Tijdens de bezetting door de Nazi's in 1940 werden zowel het NAS als het NSV verboden.
Regel 195: Regel 195:
 Momenteel kent het anarcho-syndicalisme op verschillende plekken in de wereld een lichte opleving. In veel landen waar voorheen sterke marxistisch-leninische bewegingen bestonden, is na de val van de Sovjet-Unie en het falen van de autoritair-communisme,​ hernieuwde interesse ontstaan voor libertaire organisatieconcepten. Ook in andere landen zijn anarcho-syndicalistische groepen weer aan het opkrabbelen,​ hoewel hun betekenis binnen de arbeidersbeweging tot op heden overwegend marginaal is. Hieronder aan overzicht van een aantal actieve organisaties:​ Momenteel kent het anarcho-syndicalisme op verschillende plekken in de wereld een lichte opleving. In veel landen waar voorheen sterke marxistisch-leninische bewegingen bestonden, is na de val van de Sovjet-Unie en het falen van de autoritair-communisme,​ hernieuwde interesse ontstaan voor libertaire organisatieconcepten. Ook in andere landen zijn anarcho-syndicalistische groepen weer aan het opkrabbelen,​ hoewel hun betekenis binnen de arbeidersbeweging tot op heden overwegend marginaal is. Hieronder aan overzicht van een aantal actieve organisaties:​
  
-  * **Bangladesh:​** //​Bangladesh Anarcho-Syndicalist Federation//​ (BASF). De organisatie heeft inmiddels 60 groepen in verschillende plekken. Met een lidmaatschap van meer dan 1600 en een aandeel van 45% aan vrouwen, is de organisatie de afgelopen jaren sterk gegroeid.[10]+  * **Bangladesh:​** //[[Bangladesh Anarcho-Syndicalist Federation]]// (BASF). De organisatie heeft inmiddels 60 groepen in verschillende plekken. Met een lidmaatschap van meer dan 1600 en een aandeel van 45% aan vrouwen, is de organisatie de afgelopen jaren sterk gegroeid.[10]
   * **Duitsland:​** //[[Freie Arbeiterinnen- und Arbeiter-union]]//​ (FAU). De FAU heeft zo'n 1000 leden, met het grootste aandeel in Berlijn.   * **Duitsland:​** //[[Freie Arbeiterinnen- und Arbeiter-union]]//​ (FAU). De FAU heeft zo'n 1000 leden, met het grootste aandeel in Berlijn.
   * **Nederland:​** //[[Vrije Bond]]// (VB). De Vrije Bond heeft in Nederland een paar honderd leden. Hoewel de Vrije Bond officieel geen anarcho-syndicalistische vakbond is, maar eerder een anarchistische basisorganisatie,​ laat deze zich wel degelijk door anarcho-syndicalistische ideeën inspireren. De Vrije Bond heeft bijvoorbeeld een werkgroep //Arbeid// via welke men probeert mensen met arbeidsconflicten te ondersteunen.   * **Nederland:​** //[[Vrije Bond]]// (VB). De Vrije Bond heeft in Nederland een paar honderd leden. Hoewel de Vrije Bond officieel geen anarcho-syndicalistische vakbond is, maar eerder een anarchistische basisorganisatie,​ laat deze zich wel degelijk door anarcho-syndicalistische ideeën inspireren. De Vrije Bond heeft bijvoorbeeld een werkgroep //Arbeid// via welke men probeert mensen met arbeidsconflicten te ondersteunen.
namespace/anarcho-syndicalisme.1585130262.txt.gz · Laatst gewijzigd: 25/03/20 09:57 door defiance